Bästa tipsen när du ska renovera badrum

Renovera badrum är ett omfattande projekt. Det tar tid, kostar pengar och kräver engagemang och kunskap. Vi bad badrumsexperten och badrumsinredaren Noemi Ivanova dela med sig av sina bästa tips inför badrumsrenoveringen.

Att renovera badrummet är ett stort projekt oavsett om man bor i hus eller lägenhet. I vilken ända ska man egentligen börja?
- Med att sätta en tydlig målbild. Fundera på vilken funktion som är viktigast för dig och din familj. Vilka är irritationsmomenten i ert badrum idag? Är det alltid trängsel framför badrumsspegeln på morgonen? Eller är duschen den trånga sektorn? Om man utgår från sina vardagsrutiner blir det tydligt vilka funktioner som behöver prioriteras i badrummet.
- Dessutom är det viktigt att tänka igenom badrummets känsla och stil. Badrummet är en del av bostadens helhet och det är viktigt att tänka på hur badrummets design hänger ihop med resten av huset.

Planerar du att renovera badrummet?

Läs mer och räkna på renoveringslån

Hur är det med kostnaderna, det låter som att det kan kosta en del att renovera badrummet?
- Ja det är dyrt att renovera badrum. Om det är första gången du renoverar ett badrum måste du lära dig vad olika saker kostar och vilka prisspann som finns. Jag rekommenderar att man avsätter lite extra budget på det som man tycker är viktigast och inte vill kompromissa med.

Har du några tips på hur man får sin renoveringsbudget att gå ihop?
- Att göra ett bra förarbete är ett första steg. Ju tydligare du har specificerat din badrumsdröm i form av planlösning, materialval och inredning när du tar in offerter från byggare desto mer korrekt blir din budget.
- Såklart är det också viktigt att ta in offerter från flera byggfirmor, minst tre stycken. Se till att jämföra priserna på rätt nivå, alltså dubbelkolla vad som ingår och inte i de olika förslagen.

Se till att du har luft i både tidplanen och din budget, då undviker du onödig stress och kan istället njuta av att din badrumsdröm håller på att uppfyllas


Har du några andra tips på hur man kan hålla nere kostnaderna vid renovering?

- Ett smart kostnadsmedvetet drag är att välja billigare alternativ på stora ytor och detaljer som det behövs många av. Exempelvis står golvet för ganska få kvadratmeter jämfört med väggarna, så att välja ett billigare material på väggarna sparar man mer på än att välja ett jättebilligt golv.

Vad ska man inte spara på?
- Tvättställsdelen är den del av badrummet som både syns mycket och som man använder mycket. Den sätter både stilen och fyller en viktig funktion i badrummet, det tycker jag inte man ska snåla in på.

Finns det några vanliga fällor när man renoverar badrum? Och hur undviker man de?
- Den vanligaste fällan är nog att man inte riktigt tänkt igenom alla inredningsdelar samt underskattar såväl kostnaden som tiden det tar att genomföra renoveringen. Så se till att du har luft i både tidplanen och din budget.

Badrumsexpertens bästa tips för att skapa ditt drömbadrum:

  • Satsa på bra belysning som kan anpassas för olika behov. Det lyfter vilket tråkigt badrum som helst.
  • Snåla inte på golvet eller golvvärmen. Båda tillför så mycket i både känsla och funktion.
  • Om du har plats: ge duschen lite extra utrymme. Det kostar sällan mer, samtidigt som en rymlig dusch ger en lyxig känsla.
  • Renovera för era nuvarande behov och önskningar - inte för den dagen ni ska sälja. Gör ett badrum som ni trivs i.
Om experten

Noemi Ivanova är badrumsinredare och grundare av badrumsdrömmar.se som är Sveriges största oberoende badrumsblogg.

Där lyfts badrumsinredning, funktion och regelverk för badrum på ett inspirerande sätt. Läs mer på  badrumsdrommar.se.

Fotograf: Matilda Rahm

Planerar du att renovera badrummet?

Ett nytt, funktionellt och fräscht badrum kan hjälpa dig att höja värdet på din bostad eller villa. Vårt renoveringslån är ett privatlån som inte kräver någon säkerhet. Du kan ansöka om ett renoveringslån på mellan 10000 – 350000 kronor. Vi tar ingen uppläggnings- eller aviavgift.


Läs mer och räkna på renoveringslån

Fler tips!

7 smarta tips inför köksrenoveringen
3 tips när du ska renovera fritidshuset