Hoppa direkt till innehållet

Så väljer du bästa familjebilen

3 min · Publicerad 2022-04-04

Har du blivit med bonusfamilj? Eller krävs plats för både hockeyutrustning och barnvagn? Oavsett behov finns det idag något för alla som letar familjebil. Här tipsar Martin Fransson, grundare av Wayke om vad du ska tänka på när du köper ny bil till familjen.

Idag har många biltillverkare stort fokus på att transportera familj. Därför finns det stora möjligheter att hitta rätt modell för just din familjs behov. Det stora utbudet gör också att du kan och ska ställa höga krav på utbudet.

Säkerhet, komfort och funktion

– Att bilen är säker är det absolut viktigaste kravet du ska ställa på din nya familjebil. I säkerhetsaspekten kommer även komforten in då det är viktigt att alla, inte minst föraren sitter bra. En dålig position gör körningen osäker, vilket givetvis påverkar alla passagerarna, säger Martin Fransson.

Funktion är ett ytterligare krav som blivit alltmer avgörande i valet av bilmodell.

– En bra familjebil definieras idag av hur väl bilen rimmar med familjens vardag: hur bra den går att packa mellan hockeyträning, ridning och hämtning på förskolan. Och däremellan saker som hur många usb-uttag den har och om det finns möjlighet till trådlöst internet för familjens samtliga medlemmar, säger Martin Fransson.

Familjebil för dina behov

Han betonar vikten av att inte tappa bort sig i olika modeller, utan att tidigt göra en lista på vilka behov familjebilen bör ha, för att passa just din familj bäst.

Här är det viktigt att prioritera vad som krävs för de frekventa, vardagliga körningarna: Har ni behov av en eller flera barnvagnar? Blir dina barn ofta åksjuka och det därför bör prioriteras ett glastak, som minskar illamående? Eller krävs mer höjd i bagaget för att få plats med en hundbur?

Vad som kan vara bra att definiera tidigt är också om familjen behöver en kombi, SUV eller familjebuss.

Vad är en bra familjebil?

Kombi menar Martin Fransson passar bäst för familjer som åker på fina, bra vägar och som behöver stort bagageutrymme. SUV är bättre lämpad för en familj som åker på fjällsemestrar eller har ett landställe de ofta besöker. En SUV har ofta ännu större bagageutrymme och klarar sämre vägar eftersom den har högre markfrigång. Minibussen passar bonusfamiljen som kräver många sittplatser och större bagageutrymme.

För den som vill tänka på miljöaspekten finns det för kombi och SUV många modeller av laddhybrider


– För den som vill tänka på miljöaspekten finns det för kombi och SUV många modeller av laddhybrider. Minibussarna har tyvärr inte kommit lika långt, säger Martin Fransson.

Du kan göra mycket research på egen hand, men för att hitta helt rätt bland det stora utbudet, rekommenderar Martin Fransson att du besöker en marknadsplats och en seriös bilhandlare som kan hjälpa dig med rätt val.

Martin Franssons tips – Extraval du bör, eller inte bör addera vid köp av familjebil:

Nödvändiga extraval: Dragkrok, takräcke, cykelräcke och takbox. Då kan du göra de flesta aktiviteter med familjen och bilen blir aldrig en begränsning.
Skippa gärna: Vit skinnklädsel och ljusinredning är inte det bästa valet för en barnfamilj. Skärmar i ryggstöden behövs inte heller– idag finns iPads och mobiler som täcker det behovet.

Utgå från månadskostnaden

Men innan dess bör du ha koll på din budget. Här är det viktigt att bilen är långsiktigt, ekonomiskt hållbar och att du har bestämt vad bilen får kosta innan hjärta och ögon dribblar bort dig. Risken är annars att du köper en bil du egentligen inte har råd med.

– Idag handlar hela budgeten om bilens månadskostnad. Det spelar egentligen inte så stor roll vad bilen kostar när du köper den, utan det viktiga är att få ihop månadskalkylen med alltifrån kostnad till försäkring och uppskattad bränsleåtgång, säger Martin Fransson.

Köp begagnat

Ett sätt att gå ner i pris är att gå ner i årsmodell och köpa en begagnad bil. Varför inte en som var den bästa på marknaden för tio år sedan och som fortfarande håller måttet?
Ett annat alternativ är att köpa en elbil, som är smart både ur kostnads- och miljösynpunkt.

– Att kombinera en elbil med solpaneler och en egen laddstation hemma är det absolut mest lönsamma alternativet. Både för plånboken och miljön, säger Martin Fransson.

5 tips: Så hittar du bästa familjebilen – för just din familj

  1. Gör en budget: Vad får bilen kosta? Men viktigast av allt: hur mycket utgifter kommer den ha per månad? Att månadskalkyler går ihop, är a och o.
  2. Gå ner i pris: Att köpa begagnat är ett sätt att komma billigare undan. Ett annat är att köpa en elbil, gärna i kombination med egna solceller och en egen laddbox, som då blir det absolut bästa alternativet – både för plånboken och miljön.
  3. Skriv en behovslista: Vad behöver just min familj och mina familjemedlemmar ha i en bil? Trådlöst internet, glastak för åksjuka barn eller extra högt bagageutrymme för en hundbur? Sitt ner och diskutera igenom saken och skriv ner de viktigaste behoven.
  4. Ställ krav: Tack vare det stora utbudet av familjebilar är konkurrensen hård. Så ställ krav på återförsäljarna. Prioritera komfort, funktion och framför allt säkerhet. Oberoende säkerhetsrapporter och tester av olika bilmodeller finns att läsa på bl.a. www.euroncap.com.
  5. Kontakta ett proffs: För bästa hjälp kontakta en marknadsplats och en seriös bilhandlare som kan hjälpa dig hitta rätt bil. Dessa garanterar också att bilen är i bra skick och genomgått den service den ska vid köptillfället.
Martin Fransson, stående framför en portdörr.
Om experten

Martin Fransson har jobbat i bilbranschen i 20 år och började sin karriär i en biltvätt. 

Nu är han vd på Wayke Sweden AB, en mötesplats för dig som ska köpa och sälja bil.

Hög tid att köpa eller byta bil?

Att använda sparade pengar för att finansiera hela eller delar av köpet är ett bättre alternativ än att låna pengar. Är det till och med så att du kan vänta med köpet tills du sparat ihop till det som behövs?

Om du ändå behöver ta ett privatlån så jämför först olika långivare för att se vilket lån som blir förmånligast för dig och tänk på att aldrig låna mer pengar än du behöver.

Läs om vårt elbilslån

Läs om vårt billån

Lånet ges ut av SEB Kort Bank AB med 6.25 % - 16.50 % rörlig årsränta. Om vi utgår från en exempelränta på 9.29 % blir den effektiva räntan 9.70 % för ett annuitetslån på 120 000 upplagt på 8 år (96 återbetalningstillfällen), med en uppläggningsavgift på 0 kronor. Vid oförändrad ränta skulle det totala beloppet att betala bli 170 496 kronor. Det innebär en månadskostnad på 1 776 kronor. Uppdaterat 02/2024.

Fler tips

Köpa begagnad elbil? Så här ska du tänka

Lästid: 4 min · Publiceringsdatum: 2023-04-19

Köpa begagnad elbil? Så här ska du tänka

Utbudet av begagnade elbilar har aldrig varit större, samtidigt som priserna sjunker. Martin Fransson, VD på bilhandelstjänsten Wayke, tipsar om vad du ska tänka på innan du köper begagnad elbil.

Kategorier: Bil

Så väljer du bästa familjebilen

Lästid: 3 min · Publiceringsdatum: 2022-04-04

Så väljer du bästa familjebilen

Har du blivit med bonusfamilj? Eller krävs plats för både hockeyutrustning och barnvagn? Oavsett behov finns det idag något för alla som letar familjebil. Här tipsar Martin Fransson, grundare av Wayke om vad du ska tänka på när du köper ny bil till familjen.

Kategorier: Bil

Läs våra bästa tips inför ditt bilköp

Lästid: 3 min · Publiceringsdatum: 2021-03-02

Läs våra bästa tips inför ditt bilköp

Det är lätt att bli osäker när man ska köpa begagnad bil. Tekniska detaljer ska kontrolleras, bilen ska provköras och priset förhandlas. Bilexperten Mats Rosengren på Hedin Parts and Logistics delar med sig av sina bästa tips för att göra ett så bra bilköp som möjligt.

Kategorier: Bil