Hoppa direkt till innehållet

Tipsen inför en FTX installation

3 min · Publicerad 2023-11-29

Med stigande energikostnader så letar allt fler bostadsägare efter smarta lösningar som gynnar både miljön och ekonomin. Ett alternativ som blir alltmer populärt är FTX ventilation. Thomas Oltnäs, på Swegon, tipsar om vad du bör tänka på innan du installerar FTX aggregat.

– Vi upplever att efterfrågan på FTX ventilation definitivt ökar eftersom husägare blivit alltmer kostnadsmedvetna på grund av höga el- och energipriser. Ombyggnad till ett FTX-system innebär ofta en större investering, men betalar sig ofta redan efter 5–7 år, vilket gör det till en smart och lönsam investering på relativt kort sikt, säger Thomas Oltnäs.

Vad är då FTX ventilation?

FTX ventilation är ett begrepp och en förkortning för ”Frånluft - Tilluft med Värmeåtervinning” och är ett energieffektivt ventilationssystem som förbättrar inomhusluftkvaliteten. Det fungerar genom att dra in frisk utomhusluft som värmeråtervinns av den befintliga varma inomhusluften i bostaden och sedan fördelas den till de olika rummen.

FTX-ventilation är särskilt fördelaktig i kalla klimat där temperaturskillnaderna är stora. Det passar för bostadsfastigheter, kontorsbyggnader, skolor, sjukhus och andra anläggningar som strävar efter att uppnå bättre inomhusmiljö samtidigt som de sparar energi.

Idag är ventilation med återvinning ett måste vid nyproduktion av nya hus för att uppnå byggnadens krav på energiprestanda. I befintliga hus installeras FTX-system för att främst förbättra inomhusklimatet och sänka uppvärmningskostnaderna.

FTX ventilation har flera fördelar

Energibesparing: Genom att återvinna energin i den uppvärmda inomhusluften så minskar energiförbrukningen, och man slipper ”elda för kråkorna”.

Bättre inomhusluftkvalitet: Ett FTX-system säkerställer rätt luftväxling i ett hus genom balanserad ventilation som för bort fukt och filtrerar bort partiklar och föroreningar från luften, vilket förbättrar hälsa och komfort.

Jämnare inomhustemperatur: Man får jämnare inomhustemperatur eftersom den friska luften är uppvärmd, vilket skapar en mer bekväm och skön miljö i ditt hem.

Miljövänligt: Genom att minska energiförbrukningen minskar du även ditt koldioxidavtryck.

Att installera ett FTX-ventilationssystem kan vara klokt både för plånboken och miljön. Med rätt planering och expertis kan du få bättre inomhusluft och betydande energibesparingar.

– Att ta kontakt med en auktoriserad installatör är en rekommendation. Totalkostnaden för en FTX-installation i ett befintligt hus varierar beroende på husets storlek, utformning och aggregatplacering, och ligger oftast i intervallet mellan 70 000 och 100 000 kr, förklarar Thomas Oltnäs.

Hur stor energibesparing kan man göra?

– Det styrs av flera faktorer men främst av husets storlek, rådande energipris och överföringsavgifter. Med ett exempel på en relativt normalstor villa i Stockholmsområdet på cirka 180 – 200 kvm så ligger i allmänhet en genomsnittlig besparing på cirka 5000 kWh/år vilket kan motsvara cirka 15 000 – 20 000 kr/år, menar Thomas Oltnäs.

Så håller du din FTX ventilation i ett gott skick:

Låt inte ventilationen stå avstängd: Se till att ditt FTX-aggregat alltid är på och inställt på "normal-/hemmaläge" för bästa inomhusluft. Att använda "bortaläge" ger minimal energibesparing och kan skapa fukt- och mögelproblem samt dålig luftkvalitet.

Byt filter regelbundet: Normalt behöver du byta filtret 1–2 gånger per år. Byt alltid filter på hösten inför uppvärmningssäsongen, vanligtvis i september eller i oktober. Hur ofta du bör byta beror på antalet personer i hushållet, husdjur och luftkvaliteten utomhus.

Årlig översyn och service: Se till att ditt FTX-aggregat fungerar korrekt genom att utföra årlig översyn och service. Kontrollera fläktar, värmeväxlare och byt eventuellt ut slitna delar.

Kanalrensning: Rensa ventilationskanalerna ungefär var 5:e år för att säkerställa lågt kanalluftmotstånd och rätt flöde. Detta minskar även behovet av fläktenergi.

Överväg att uppgradera: Om ditt FTX-aggregat är gammalt - överväg att byta till ett nytt och energieffektivt system. De senaste FTX-aggregaten har ofta betydligt bättre värmeåtervinning och smart styrning för bättre luftkvalitet baserat på behov.

Livslängden på FTX aggregat: Beräknas till cirka 25–35 år, beroende på tillverkare och modell. Livslängden påverkas även av faktorer som regelbundet underhåll och filterbyten.

Expertens tips inför installation av FTX ventilation

1. Anlita alltid en auktoriserad installatör för att säkerställa en korrekt installation.

2. Det kan vara bra att börja med en radonmätning av huset om inte detta redan är dokumenterat. Finns en radonproblematik i huset måste denna åtgärdas där ett FTX-system är den vanligaste lösningen.

3. Funderar du på att installera själv? En FTX-installation innebär ofta många moment där vissa detaljer är extra viktiga för det ska bli rätt och inte orsaka problem. Ta reda på så mycket information som möjligt via hemsidor och forum och lär av andra.

4. Regelbundet underhåll är viktigt för att behålla systemets effektivitet och långa livslängd.

FTX ventilation fungerar i flera steg:

  • Tilluft: Systemet drar in frisk och kall uteluft i byggnaden.
  • Värmeväxling: Uteluften passerar genom en värmeväxlare där den värms upp med hjälp av den varma inomhusluften som är på väg ut.
  • Luftdistribution: Den nu uppvärmda uteluften fördelas jämnt i bostaden.
  • Avluft: Samtidigt som tilluften tas in, dras använd och förbrukad inomhusluft ut genom samma system.
  • Värmeåtervinning: Värmeväxlaren överför värmen från varm frånluft till den kalla tilluften som på så sätt minskar uppvärmningskostnaderna
Skjorta och mörk kavaj pryder Thomas Oltnäs.
Om experten

Thomas Oltnäs är affärsutvecklare på Swegon. Ett ledande företag inom inomhusklimatlösningar och ventilationssystem.

De specialiserar sig på att utveckla och tillverka energieffektiva produkter och system som förbättrar luftkvaliteten och komforten i olika byggnader.
swegon.com

Funderar du på att installera FTX ventilation?

Att använda sparade pengar för att finansiera hela eller delar av köpet är ett bättre alternativ än att låna pengar. Är det till och med så att du kan vänta med köpet tills du sparat ihop till det som behövs?

Om du ändå behöver ta ett privatlån så jämför först olika långivare för att se vilket lån som blir förmånligast för dig och tänk på att aldrig låna mer pengar än du behöver.

Läs mer om vårt renoveringslån

Lånet ges ut av SEB Kort Bank AB med 6.25 % - 16.50 % rörlig årsränta. Om vi utgår från en exempelränta på 9.29 % blir den effektiva räntan 9.70 % för ett annuitetslån på 120 000 upplagt på 8 år (96 återbetalningstillfällen), med en uppläggningsavgift på 0 kronor. Vid oförändrad ränta skulle det totala beloppet att betala bli 170 496 kronor. Det innebär en månadskostnad på 1 776 kronor. Uppdaterat 02/2024.

Fler tips

Så renoverar du med hållbarhet i fokus
Så renoverar du med hållbarhet i fokus

Lästid: 3 min · Publiceringsdatum: 2024-01-29

Så renoverar du med hållbarhet i fokus

Att renovera sitt hem är inte bara ett estetiskt val utan även en strategisk investering för att öka värdet över tid. Marielle Jungerup, mäklare på Bjurfors, delar sina bästa tips på hur du kan renovera med både stil och långsiktighet i åtanke, samtidigt som du tar hänsyn till miljövänliga alternativ.

Kategorier: Renovering

Tips inför installation av värmepump
Tips inför installation av värmepump

Lästid: 3 min · Publiceringsdatum: 2023-11-29

Tips inför installation av värmepump

Ökade energikostnader har gjort valet av värmekälla till en central fråga för många villaägare. Värmepumpar har blivit tänkbara alternativ för allt fler hushåll. Jesper Snive från IVT Värmepumpar förklarar skillnaderna mellan luft-luftvärmepump och luft-vattenvärmepump och ger sina bästa tips inför ett eventuellt köp.

Kategorier: Energi

Tipsen inför en FTX installation

Lästid: 3 min · Publiceringsdatum: 2023-11-29

Tipsen inför en FTX installation

Med stigande energikostnader så letar allt fler bostadsägare efter smarta lösningar som gynnar både miljön och ekonomin. Ett alternativ som blir alltmer populärt är FTX ventilation. Thomas Oltnäs, på Swegon, tipsar om vad du bör tänka på innan du installerar FTX aggregat.

Kategorier: Energi Renovering