Hoppa direkt till innehållet

Ränta

Vad är ränta?

Här hittar du matnyttig information om räntor i allmänhet. Ordet ränta träffar vi på så gott som dagligen. Men vad är ränta och hur påverkar det kostnaden när du exempelvis lånar pengar?

Vad är ränta?

Den som lånar pengar betalar ränta till den som lånar ut pengarna. Ränta är alltså en summa som tillkommer utöver själva lånebeloppet.

Inlåningsränta är pengar som banken betalar ut till dig när du lånar ut pengar till den, vilket är vad du gör när du sätter in dina pengar på ett konto.

Utlåningsränta (även kallat låneränta) betalar du när du lånar pengar av en långivare. Utlåningsräntans storlek brukar oftast anges som en procentsats av det totala lånebeloppet. Ju högre utlåningsräntan är desto dyrare blir det att låna pengar.

Så här beräknas räntan på ett lån

När långivaren ska räkna ut procentsatsen på utlåningsräntan så är det flera olika faktorer som spelar in. Till exempel:

  • Hur mycket du ska låna
  • Din inkomst
  • Under hur lång tid du tänker betala tillbaka (så kallad löptid).

Om långivaren tycker sig ta en stor risk genom att låna ut pengar till dig, kommer det också kosta mer än om långivaren tycker att risken är liten och procentsatsen blir då högre än om risken bedöms vara låg.

Läs mer om:

Effektiv ränta

Rörlig ränta

Fast ränta

Nominell ränta

Räkna ut ränta

Vad kommer mitt lån att kosta?

Du kan inte låna mer än 350 000 kr 350000
Du kan inte låna mindre än 10 000 kr 10000
Fyll i lånebelopp i hela tusental
Längsta återbetalningstid är 10 år 12
Kortaste återbetalningstid är 1 år 2
Fyll i ett helt antal år
Månadskostnaden baseras på exempelräntan 9.29. Din individuella ränta sätts när vi gjort en kreditprövning.
kr/månad
Totalt kr
  • Representativt exempel

    Lånet ges ut av SEB Kort Bank AB med 6.25 % - 16.50 % rörlig årsränta. Om vi utgår från en exempelränta på 9.29 % blir den effektiva räntan 9.70 % för ett annuitetslån på 120 000 upplagt på 8 år (96 återbetalningstillfällen), med en uppläggningsavgift på 0 kronor. Vid oförändrad ränta skulle det totala beloppet att betala bli 170 496 kronor. Det innebär en månadskostnad på 1 776 kronor. Uppdaterat 02/2024.


Vad behöver du låna till? Läs mer om våra olika privatlån