Ränta

Om räntor

Vad menas med ränta och hur fungerar det? Här sammanfattar vi det viktigaste du behöver känna till om du funderar på att ansöka om ett privatlån.

Vad är ränta?

Den som lånar pengar betalar ränta till den som lånar ut pengarna. Det är alltså en summa som tillkommer utöver själva lånebeloppet.

Det finns olika sorters ränta. Inlåningsränta är pengar som banken betalar ut till dig när du lånar ut pengar till den, vilket är vad du gör när du sätter in dina pengar på ett konto. När du lånar pengar av en långivare får du betala en utlåningsränta. Utlåningsräntans storlek brukar oftast anges som en procentsats av det totala lånebeloppet.

Hur beräknas min ränta?

När långivaren ska räkna ut procentsatsen på utlåningsräntan så är det flera olika faktorer som spelar in. Till exempel hur mycket du ska låna, din inkomst, hur länge du vill låna pengarna och under hur lång tid du tänker betala tillbaka (så kallad löptid). Om långivaren tycker sig ta en stor risk genom att låna ut pengar till dig, kommer det också kosta mer än om långivaren tycker att risken är liten och procentsatsen blir då högre än om risken bedöms vara låg.

Läs mer om:

Effektiv ränta

Rörlig ränta

Fast ränta

Nominell ränta

Räkna ut ränta

Vad kommer mitt lån att kosta?

kr
10 000 kr
350 000 kr
Du kan inte låna mer än 350 000 kr 350000
Du kan inte låna mindre än 10 000 kr 10000
Fyll i lånebelopp i hela tusental
år
1 år
10 år
Längsta återbetalningstid är 10 år 10
Kortaste återbetalningstid är 1 år 1
Fyll i ett helt antal år
Månadskostnaden baseras på exempelräntan 6.00. Din individuella ränta sätts när vi gjort en kreditprövning.
kr/månad
Totalt kr
  • Hur har vi räknat?

    Lånet ges ut av SEB Kort Bank AB med 3,80% - 11,10% rörlig årsränta. Om vi utgår från en exempelränta på 6,00% blir den effektiva räntan 6,18% för ett annuitetslån på 100 000 kr upplagt på 6 år (72 återbetalningstillfällen), med en uppläggningsavgift på 0 kronor. Vid oförändrad ränta skulle det totala beloppet att betala bli 119 325 kronor. Det innebär en månadskostnad på 1 657 kronor. Uppdaterat 05/2022.


Vad behöver du låna till? Läs mer om våra olika privatlån