Ränta

Fast ränta

Här sammanfattar vi vad som kan vara bra för dig att känna till om fast ränta - om du funderar på att ansöka om ett privatlån.

Vad är fast ränta?

När man lånar pengar av en långivare tillkommer vanligtvis en ränta utöver själva lånebeloppet. Som låntagare kan du ibland välja om du vill ha en fast eller en rörlig ränta. Om du väljer en fast ränta (eller bunden ränta som det också kallas) innebär det att du har samma räntekostnad på ditt lån under hela låneperioden.

Även om räntan är fast (bunden) kan den under vissa förutsättningar ändras, bland annat på grund av kreditpolitiska beslut, ökade upplåningskostnader för kreditgivaren eller andra kostnadsökningar som kreditgivaren inte skäligen kan förutse när lånet togs.

Den fasta räntan brukar vara något högre än den rörliga, men det positiva är att du i förväg vet exakt hur stor din räntekostnad kommer vara vid varje avbetalningstillfälle.

Läs mer om:

Ränta

Effektiv ränta

Rörlig ränta

Nominell ränta

Räkna ut ränta

Vad kommer mitt lån att kosta?

Välj lånebelopp
kr
10 000 kr
350 000 kr
Du kan inte låna mer än 350 000 kr
Du kan inte låna mindre än 10 000 kr
Fyll i lånebelopp i hela tusental
Välj återbetalningstid
år
1 år
10 år
Längsta återbetalningstid är 10 år
Kortaste återbetalningstid är 1 år
Fyll i ett helt antal år
Månadskostnaden baseras på exempelräntan 5.10. Din individuella ränta sätts när vi gjort en kreditprövning.
kr/månad
Totalt kr
  • Hur har vi räknat?

    Krediten ges ut av SEB Kort Bank AB med 3,80% - 11,10% rörlig årsränta. Om vi utgår från en exempelränta på 5,10 % blir den effektiva räntan 5,23 % för ett annuitetslån på 100 000 kr upplagt på 6 år (72 återbetalningstillfällen), med en uppläggningsavgift på 0 kronor. Vid oförändrad ränta skulle det totala beloppet att betala bli 116 290 kronor. Det innebär en månadskostnad på 1 615 kronor. Uppdaterat 08/2021.


Vad behöver du låna till? Läs mer om våra olika privatlån