Hoppa direkt till innehållet

Så renoverar du med hållbarhet i fokus

3 min · Publicerad 2024-01-29

Att renovera sitt hem är inte bara ett estetiskt val utan även en strategisk investering för att öka värdet över tid. Marielle Jungerup, mäklare på Bjurfors, delar sina bästa tips på hur du kan renovera med både stil och långsiktighet i åtanke, samtidigt som du tar hänsyn till miljövänliga alternativ.

I dagens bostadsmarknad blir hållbarhet allt viktigare i köpbeslutet för såväl nyproduktion som successionsförsäljning.

– Det finns en tydlig trend där köpare strävar efter en balans mellan det estetiska och det hållbara när de väljer sitt drömhem. Vi har märkt att många söker en bostad som inte bara tilltalar ögat, utan också har en minimal påverkan på miljön, säger Marielle Jungerup.

Köpare ser nu sina hem som en möjlighet att integrera hållbara lösningar utan att kompromissa med den visuella estetiken. Det finns en växande insikt om att dessa två aspekter kan samexistera, och i många fall även komplettera varandra.

– Det finns en stark efterfrågan på hem som är utformade med tanke på energieffektivitet, återvinningsbara material och andra miljövänliga aspekter. En kombination av hållbarhet och en tilltalande estetik är det bästa. Många gånger behöver man inte heller kompromissa med estetiken bara för att man vill göra hållbara val i sitt hem, menar Marielle Jungerup.

För villor är energieffektiva förbättringar särskilt eftertraktade

Moderna energival kan höja värdet

För villor är energieffektiva förbättringar särskilt eftertraktade. Köpare inser värdet av låga energikostnader och hållbara lösningar, vilket gör att exempelvis installation av solpaneler, ytterligare isolering och andra energisparande åtgärder blir en viktig faktor vid köpbeslut. Detta minskar inte bara boendekostnaderna utan positionerar också hemmet som en miljömedveten och modern plats att bo i.

– Intressant nog har denna trend spridit sig till bostadsrättsföreningar. Nu är det allt vanligare att spekulanter efterfrågar information om energieffektivitet och hållbarhetsaspekter i byggnaden. Efterfrågan ökar även på gröna teknologier, exempelvis solceller, och hållbara materialval, där det till exempel finns många köksinredningar som är Svanenmärkta som man kan renovera med. I bostadsrättsföreningar ökar därmed också attraktionskraften för potentiella köpare, säger Marielle Jungerup.

När det gäller villor så finns det några nyckelinvesteringar som är avgörande för det långsiktiga värdet. Dränering, takbyte, fönsterrenovering, uppgraderat uppvärmningssystem och solceller förbättrar inte bara funktion och estetik, utan är även smarta investeringar om du önskar öka din bostads värde över tid. Att satsa på energieffektivitet och användning av hållbara material är inte bara en trend, utan faktorer som har en positiv inverkan på bostadsvärdet.

Fördela dina kostnader över tid

För att säkerställa att din renovering står sig över tid är en långsiktig renoveringsplan avgörande. Utvärdera vilka delar i hemmet som behöver omedelbar uppmärksamhet och vilka som kan vänta. Genom att prioritera underhållsbehov och stegvis genomföra förbättringar kan du fördela kostnaderna över längre tid.

– En genomtänkt och hållbar renoveringsstrategi är inte bara bra för miljön, den kan också leda till en betydande ökning av bostadsvärdet. Potentiella köpare värdesätter ofta energieffektiva lösningar och moderna, välskötta hem. Genom att investera i hållbara alternativ och en genomtänkt design kan du skapa en bostad som är attraktiv på lång sikt, menar Marielle Jungerup.

Oavsett om du planerar att bo i ditt hem i 5 eller 30 år är en hållbar renoveringsstrategi fördelaktig. Om du bara ska bo där för en kort tid kan du fokusera på ytskiktsförbättringar. Om du planerar att bo där länge, är det klokt att investera i långsiktiga förbättringar som energieffektivitet och användning av hållbara material.

Dessa åtgärder ökar inte bara värdet på din bostad över tid, utan lockar också både kort- och långsiktiga bostadsköpare genom att skapa en mer modern och ansvarsfull livsmiljö.

Mäklarens handfasta tips inför en renovering

  1. För att optimera långsiktiga renoveringsplaner är det viktigt att fokusera på hållbara val. Tänk på att en kombination av hållbarhet och estetik är mest eftertraktat.
  2. Bevara befintliga material. Slipa och renovera i stället för att ersätta, och välj energieffektiva alternativ som både kan minska kostnader och öka värdet på din bostad.
  3. Undvik totalrenovering av kök och badrum inför försäljning. Smak och preferenser varierar så mycket att det kan resultera i bortkastade pengar om nästa ägare har en annan vision. Det är snarare en investering man bör göra för sin egen, och bostadens skull, under tiden man bor där.
  4. Installera energieffektiva vitvaror och belysning för att minska energiförbrukningen över tid. Investera i isolering av hög kvalitet för att förbättra energieffektiviteten och minska uppvärmningskostnaderna.
  5. Välj hållbara och återvinningsbara material för att minska miljöpåverkan. Exempelvis trä med FSC-certifiering från hållbart skogsbruk, och använd till golv, möbler och paneler.
  6. Undvik överdriven användning av icke-förnybara resurser och satsa på material med lång livslängd.
Marielle Jungerup har långt blont hår och i bakgrunden skymtar suddiga lampor i olika färger.
Om experten

Marielle är mäklare med lång erfarenhet av bostadsaffärer och är även partner på Bjurfors i Malmö. Bjurfors är Sveriges största privatägda fastighetsmäklare.

Deras mäklare finns på kontor i stora och medelstora städer samt i attraktiva semesterområden i Sverige och Spanien.

www.bjurfors.se

Funderar du på att  renovera din bostad?

Att använda sparade pengar för att finansiera hela eller delar av renoveringen är ett bättre alternativ än att låna pengar. Är det till och med så att du kan vänta med renoveringen tills du sparat ihop till det som behövs?

Om du ändå behöver ta ett privatlån så jämför först olika långivare för att se vilket lån som blir förmånligast för dig och tänk på att aldrig låna mer pengar än du behöver.

Läs mer om vårt renoveringslån

Lånet ges ut av SEB Kort Bank AB med 6.25 % - 16.50 % rörlig årsränta. Om vi utgår från en exempelränta på 9.29 % blir den effektiva räntan 9.70 % för ett annuitetslån på 120 000 upplagt på 8 år (96 återbetalningstillfällen), med en uppläggningsavgift på 0 kronor. Vid oförändrad ränta skulle det totala beloppet att betala bli 170 496 kronor. Det innebär en månadskostnad på 1 776 kronor. Uppdaterat 02/2024.

Fler tips

Så renoverar du med hållbarhet i fokus
Så renoverar du med hållbarhet i fokus

Lästid: 3 min · Publiceringsdatum: 2024-01-29

Så renoverar du med hållbarhet i fokus

Att renovera sitt hem är inte bara ett estetiskt val utan även en strategisk investering för att öka värdet över tid. Marielle Jungerup, mäklare på Bjurfors, delar sina bästa tips på hur du kan renovera med både stil och långsiktighet i åtanke, samtidigt som du tar hänsyn till miljövänliga alternativ.

Kategorier: Renovering

Tipsen inför en FTX installation

Lästid: 3 min · Publiceringsdatum: 2023-11-29

Tipsen inför en FTX installation

Med stigande energikostnader så letar allt fler bostadsägare efter smarta lösningar som gynnar både miljön och ekonomin. Ett alternativ som blir alltmer populärt är FTX ventilation. Thomas Oltnäs, på Swegon, tipsar om vad du bör tänka på innan du installerar FTX aggregat.

Kategorier: Energi Renovering

Tänk på det här när du ska klimatsäkra bostaden
Tänk på det här när du ska klimatsäkra bostaden

Lästid: 3 min · Publiceringsdatum: 2023-11-01

Tänk på det här när du ska klimatsäkra bostaden

Klimatförändringarna har medfört en ökad risk för översvämning och kraftig storm. I takt med det växande intresset för att klimatsäkra bostaden, funderar många på hur de själva kan stärka sitt hem. Patrik Sandesjö, grundare av Besiktningsföretaget, tipsar om vad du bör tänka på.

Kategorier: Renovering