Hoppa direkt till innehållet

Tips inför installation av värmepump

3 min · Publicerad 2023-11-29

Ökade energikostnader har gjort valet av värmekälla till en central fråga för många villaägare. Värmepumpar har blivit tänkbara alternativ för allt fler hushåll. Jesper Snive från IVT Värmepumpar förklarar skillnaderna mellan luft-luftvärmepump och luft-vattenvärmepump och ger sina bästa tips inför ett eventuellt köp.

Hur fungerar de två värmepumparna?

Både luft-luftvärmepump och luft-vattenvärmepump tar energi från utomhusluften. Med andra ord, båda har en fläkt på utsidan av huset som samlar in värme från utomhusluften. Skillnaden är att en luft-vattenvärmepump använder den värme som utedelen samlar in för att värma upp vatten som sedan sprids via husets vattenburna värmesystem (vattenradiatorer eller golvvärme), medan en luft-luftvärmepump sprider värmen inne i huset med hjälp av fläkt.

En luft-luftvärmepump är billigare att köpa och installera än en luft-vattenvärmepump, men den ger sämre effekt, sprider värmen sämre i huset, och kan inte värma tappvarmvattnet. Luft-luftvärmepumpar används främst som ett komplement i hus med direktverkande el där det saknas ett vattenburet värmesystem.

– Att välja mellan de olika värmepumparna är som att välja det som passar bäst för ditt hus och budget. Det beror på hur mycket pengar du är villig att spendera, var du bor, och hur mycket värme du behöver. Det är smart att prata med en installatör för att få hjälp att välja det som är perfekt för dina specifika behov, säger Jesper Snive.

Fördelar och nackdelar med de olika värmepumparna

Fördelarna med luft-vattenvärmepump är dess energieffektivitet, enkelhet att installera, och att de passar nästan alla hus med vattenburen värme. De kräver inget bygglov och kan producera varmvatten samt har en lång livslängd. Dessutom har de låga underhållskostnader och kan kombineras med andra värmesystem.

Nackdelarna med luft-vattenvärmepumpar är att deras effekt minskar när det är kallt ute, men det är sällan ett problem förutom i norra Sverige. Ljudnivån och synen av utedelen kan vara störande för dig och dina grannar men nuförtiden är det sällan ett problem. Slutligen kräver en luft-vattenvärmepump ett vattenburet fördelningssystem för att sprida värmen i huset, vilket kan kräva en ombyggnad om huset idag har direktverkande el.

Fördelarna med luft-luftvärmepump är att det passar utmärkt som ett komplement till eluppvärmda hus, kan användas som luftkonditionering, ger en minskad energikostnad, är en låg investering jämfört med andra värmepumpar och kan användas i hus med elelement.

Nackdelarna med luft-luftvärmepump är att det inte värmer varmvatten. Värmen sprids från en innerdel på ett ställe och husets planlösning påverkar hur bra värmen sprids ut i resten av huset.

Vanliga misstag att undvika

När du ska skaffa och installera något av dessa värmepumpar är det klokt att undvika några vanliga misstag. För det första, se till att välja en värmepump som är rätt dimensionerad för ditt hem; varken för stor eller för liten. Felaktig placering av utomhusenheten på luft-vattenvärmepump kan påverka pumpens prestanda - se därför till att det finns tillräckligt med utrymme och god luftcirkulation. För luft-vattenvärmepumpar, var noga med korrekt installation av innedelen för att undvika problem med varmvattenproduktionen.

– Se till att anlita en certifierad specialist, godkänd av SKVP (Svenska Kyl & Värmepumpföreningen). Kontrollera även vilka garantier som erbjuds och hur tillgänglig jourtjänsten är ifall din värmepump skulle få problem. Förtroendet för din installatör är avgörande för att säkerställa en pålitlig installation och effektiv drift, säger Jesper Snive.

Expertens tips inför köp av en värmepump

  1. Välj en värmepump som klarar det nordiska klimatet. Klimatet i ditt område kan påverka prestandan och effektiviteten hos din värmepump.
  2. Ställ lika höga krav på din installatör som på värmepumpen. Värmepumpar innehåller köldmedier* och får därför bara installeras av certifierade specialister.
  3. Ibland erbjuds ekonomiskt stöd för installation av energieffektiva värmepumpar. Se om det finns något sådant tillgängligt i ditt område.
  4. Kontrollera garantivillkoren och se till att du förstår vilken typ av underhåll din värmepump kommer att kräva.
  5. Titta på energiklassningen för de olika modellerna och välj en värmepump med hög energieffektivitet. Det kan spara dig pengar på lång sikt.

4 begrepp

Luft-luftvärmepump
Hämtar energi direkt från uteluften för att sedan spridas som luftburen värme i ditt hus. Passar utmärkt som komplement till eluppvärmda hus. Kan även användas som luftkonditionering på sommaren.

Luft-vattenvärmepump
Använder energin från uteluften och överför den till ett vattenburet system. Passar bäst för villor i Mellansverige, söderut, utefter kusten eller där man inte kan borra.

Värmepump
Samlingsbegrepp för luft-luftvärmepump, luft-vattenvärmepump, frånluftsvärmepump och berg/jordvärme.

Köldmedier*
Är ämnen som ska transportera värme/kyla, till exempel r32, propan, ammoniak etcetera. Köldmedier är potentiella växthusgaser. I värmepumpar finns de i ett slutet system och ska hanteras av certifierade installatörer. Aggregat som använder köldmedier är till exempel värmepumpar, kyl- eller frysutrustning.

En leende Jesper Snive i skön IVT-tröja.
Om experten

Jesper Snive är varumärkesansvarig på IVT Värmepumpar som erbjuder svensktillverkade värmepumpar anpassade

för nordisk klimat som säljs och installeras av certifierade återförsäljare och installatörer.
www.ivt.se

Funderar du på att köpa värmepump?

Att använda sparade pengar för att finansiera hela eller delar av köpet är ett bättre alternativ än att låna pengar. Är det till och med så att du kan vänta med köpet tills du sparat ihop till det som behövs?

Om du ändå behöver ta ett privatlån så jämför först olika långivare för att se vilket lån som blir förmånligast för dig och tänk på att aldrig låna mer pengar än du behöver.

Läs mer om vårt renoveringslån

Lånet ges ut av SEB Kort Bank AB med 6.25 % - 16.50 % rörlig årsränta. Om vi utgår från en exempelränta på 9.29 % blir den effektiva räntan 9.70 % för ett annuitetslån på 120 000 upplagt på 8 år (96 återbetalningstillfällen), med en uppläggningsavgift på 0 kronor. Vid oförändrad ränta skulle det totala beloppet att betala bli 170 496 kronor. Det innebär en månadskostnad på 1 776 kronor. Uppdaterat 02/2024.

Fler tips

Tips inför installation av värmepump
Tips inför installation av värmepump

Lästid: 3 min · Publiceringsdatum: 2023-11-29

Tips inför installation av värmepump

Ökade energikostnader har gjort valet av värmekälla till en central fråga för många villaägare. Värmepumpar har blivit tänkbara alternativ för allt fler hushåll. Jesper Snive från IVT Värmepumpar förklarar skillnaderna mellan luft-luftvärmepump och luft-vattenvärmepump och ger sina bästa tips inför ett eventuellt köp.

Kategorier: Energi

Tipsen inför en FTX installation

Lästid: 3 min · Publiceringsdatum: 2023-11-29

Tipsen inför en FTX installation

Med stigande energikostnader så letar allt fler bostadsägare efter smarta lösningar som gynnar både miljön och ekonomin. Ett alternativ som blir alltmer populärt är FTX ventilation. Thomas Oltnäs, på Swegon, tipsar om vad du bör tänka på innan du installerar FTX aggregat.

Kategorier: Energi Renovering

Så förbereder du taket inför solcellerna
Så förbereder du taket inför solcellerna

Lästid: 3 min · Publiceringsdatum: 2023-09-22

Så förbereder du taket inför solcellerna

Att installera solpaneler kan vara ett smart sätt att minska din elförbrukning. Men det är viktigt att säkerställa att ditt hustak är i gott skick innan solcellsinstallationen. Patrik Sandesjö, grundare av Besiktningsföretaget, tipsar om hur du bäst förbereder ditt tak.

Kategorier: Energi