Hoppa direkt till innehållet

Så förbereder du taket inför solcellerna

3 min · Publicerad 2023-09-22

Att installera solpaneler kan vara ett smart sätt att minska din elförbrukning. Men det är viktigt att säkerställa att ditt hustak är i gott skick innan solcellsinstallationen. Patrik Sandesjö, grundare av Besiktningsföretaget, tipsar om hur du bäst förbereder ditt tak.

Den växande efterfrågan på solenergi har resulterat i långa väntetider för den som vill få solpaneler installerade. Att se över och eventuellt renovera ditt hustak under vänteperioden kan vara en klok åtgärd. Solcellerna ska sitta där i 20–30 år, och då är det viktigt att taket håller minst lika länge så man slipper plocka ner dem i förtid.

– Taket är en av de mest utsatta delarna av ditt hem då det hela tiden utsätts för regn, snö, vind och temperaturförändringar. Eventuella otätheter eller brister i taket kan leda till allvarliga fuktskador i fastigheten, och därmed ökar risken för kostsamma reparationer, säger Patrik Sandesjö.

Förutom uppenbara skador på taket, så är fukt eller läckage på vinden det vanligaste sättet för människor att upptäcka skador på taken.

Se till att utvärdera takets skick

Förutom uppenbara skador på taket, så är fukt eller läckage på vinden det vanligaste sättet för människor att upptäcka skador på taken. Alla tak är unika med olika karaktär vilket innebär att gamla tak, som har överlevt sin tekniska livslängd, fortsatt kan vara högst dugliga medan nya tak redan kan ha brister.

– Det bästa sättet att få reda på om taket behöver bytas är att anlita en behörig besiktningsman som granskar taket utan något egenintresse. Många tak går att åtgärda utan att hela taket behöver bytas, säger Patrik Sandesjö.

Alla tak är unika

Kostnaden för en takrenovering varierar kraftigt beroende på takets komplexitet och val av material. Priserna ligger vanligtvis mellan 1200 - 3000 kr per kvadratmeter. Planeringen och förberedelserna är ofta den mest tidskrävande delen.

– Den längsta perioden i en takrenovering brukar vara från att man bestämmer sig till att takrenoveringen påbörjas. Hitta entreprenör, få eventuellt bygglov och att invänta material kan ta månader att få på plats. När väl ställningarna är uppe och själva arbetet påbörjas brukar ett takbyte ta någon vecka, menar Patrik Sandesjö.

Sommaren är en bra renoveringsårstid

Sommarhalvåret är att föredra för takrenovering. Du slipper snö och halka och kan dra nytta av längre arbetsdagar med mer dagsljus.

– Senaste åren har vi sett en markant ökning av kunder som vill kolla sitt tak innan en planerad solcellsanläggning, säger Patrik Sandesjö.

Utgå ifrån avtal och begär slutbesiktning

Billigt är inte alltid bäst. Undvik de alltför lockande erbjudandena som kan dölja oväntade kostnader.

– Erbjudanden som är lockande brukar oftast vara väldigt ospecificerade. Det innebär att det kan tillkomma kostnader för material eller för arbetstimmar. Ju mer specificerad en offert är, desto mindre är risken att slutnotan springer i väg, förklarar Patrik Sandesjö.

Skriv alltid tydliga avtal och dokumentera eventuella ändringar.

– Se till att ha ordentliga avtal och att alla eventuella ändringar finns i skrift, då är ni skyddade om något inte går som man har tänkt sig, menar Patrik Sandesjö.

Det som är dolt kan vara kostnader i material eller att uppskattade arbetstimmar är alldeles för lågt, något som kan bli en chock när slutfakturan ska betalas. Det kan även innefatta att företaget saknar tillräckliga försäkringar eller behörighet att utföra just din renovering.

Just detta att man inte har ett avtal som ligger till grund för entreprenaden är ett av de vanligaste misstagen.

– Om entreprenören du anlitar är seriös så kommer de att ta fram ett avtal och se till att detta är signerat innan arbetet påbörjas. Kolla även upp att bolaget du anlitar har en historik och en solid ekonomi. Går de i konkurs så är du dessvärre mer eller mindre oskyddad om något skulle gå fel, säger Patrik Sandesjö.

Expertens tips inför en takrenovering

  • Innan du planerar för en solcellsinstallation, se till att ditt hustak är i utmärkt skick för att undvika dyra kostnader i framtiden.
  • Sök råd från en behörig besiktningsman som inte har någon egen vinning i att sälja dig en omfattande takrenovering. Ibland kan mindre renoveringar räcka.
  • Kolla upp bolaget du tänkt anlita på allabolag.se. Det är också bra att se vad som skrivs om bolaget på nätet och bäst av allt om man har en referens från någon man känner.
  • Se till att det finns ett skriftligt avtal. När du anlitar ett entreprenadföretag, försäkra dig också om deras pålitlighet genom att granska deras historia, ekonomiska stabilitet och rykte.
  • Ta vara på sommaren som årstid. Det underlättar både en eventuell takrenovering och solcellsinstallation då man slipper mörker och dåligt väder.
  • Besikta taket efter att solcellsinstallationen är på plats. Få eventuella anmärkningar åtgärdade direkt så att det inte dyker upp kostsamma problem i framtiden.
Patrik Sandesjö står glad i en trappa, iförd vit pikétröja och mörk gubbkeps.
Om experten

Patrik Sandesjö är grundare till Besiktningsföretaget. Besiktningsföretaget erbjuder omfattande besiktningstjänster 

och expertis för att säkerställa kvalitet och säkerhet i olika byggprojekt.

www.besiktningsföretaget.se

Funderar du på att renovera taket?

Att använda sparade pengar för att finansiera hela eller delar av köpet är ett bättre alternativ än att låna pengar. Är det till och med så att du kan vänta med köpet tills du sparat ihop till det som behövs?

Om du ändå behöver ta ett privatlån så jämför först olika långivare för att se vilket lån som blir förmånligast för dig och tänk på att aldrig låna mer pengar än du behöver.

Läs om vårt renoveringslån

Lånet ges ut av SEB Kort Bank AB med 6.25 % - 16.50 % rörlig årsränta. Om vi utgår från en exempelränta på 9.29 % blir den effektiva räntan 9.70 % för ett annuitetslån på 120 000 upplagt på 8 år (96 återbetalningstillfällen), med en uppläggningsavgift på 0 kronor. Vid oförändrad ränta skulle det totala beloppet att betala bli 170 496 kronor. Det innebär en månadskostnad på 1 776 kronor. Uppdaterat 02/2024.

Fler tips

Tips inför installation av värmepump

Lästid: 3 min · Publiceringsdatum: 2023-11-29

Tips inför installation av värmepump

Ökade energikostnader har gjort valet av värmekälla till en central fråga för många villaägare. Värmepumpar har blivit tänkbara alternativ för allt fler hushåll. Jesper Snive från IVT Värmepumpar förklarar skillnaderna mellan luft-luftvärmepump och luft-vattenvärmepump och ger sina bästa tips inför ett eventuellt köp.

Kategorier: Energi

Lästid: 3 min · Publiceringsdatum: 2023-11-29

Tipsen inför en FTX installation

Med stigande energikostnader så letar allt fler bostadsägare efter smarta lösningar som gynnar både miljön och ekonomin. Ett alternativ som blir alltmer populärt är FTX ventilation. Thomas Oltnäs, på Swegon, tipsar om vad du bör tänka på innan du installerar FTX aggregat.

Kategorier: Energi Renovering

Så förbereder du taket inför solcellerna

Lästid: 3 min · Publiceringsdatum: 2023-09-22

Så förbereder du taket inför solcellerna

Att installera solpaneler kan vara ett smart sätt att minska din elförbrukning. Men det är viktigt att säkerställa att ditt hustak är i gott skick innan solcellsinstallationen. Patrik Sandesjö, grundare av Besiktningsföretaget, tipsar om hur du bäst förbereder ditt tak.

Kategorier: Energi