Hoppa direkt till innehållet

Tips inför köp av Attefallshus

3 min · Publicerad 2024-05-16

Intresset för Attefallshus är glödhett. Men vilka är reglerna för att uppföra ett komplementhus på tomten och vad behöver du tänka på inför bygget? Håkan Andersson på Polhus delar sina bästa tips för ett smidigt bygge till ett så bra pris som möjligt.

– Det som har gjort Attefallshusen så populära är att du inte behöver ansöka om bygglov, allt som krävs är en bygganmälan från kommunen. Att få ett startbesked efter bygganmälan kan gå så snabbt som fyra veckor, säger Håkan Andersson, produktutvecklare på Polhus.

Sedan den 1 mars 2020 får ett Attefallshus dessutom vara ytterligare fem kvadratmeter större, alltså 30 kvadratmeter.

– Intresset för de större husen är glödhett just nu. Fem kvadratmeter kan göra stor skillnad om tanken är att bo där en lite längre tid. Dessutom finns det en hållbarhetsaspekt i att husen är byggda i trä, vilket är bra för miljön och ligger helt rätt i tiden, säger Håkan Andersson.

De flesta satsar på att boendet ska vara beboeligt året om

 

Vad använder folk oftast sina Attefallshus till?
­– Många hyr ut sina hus på tomten för att få en regelbunden inkomst och på så sätt subventionera bygget i efterhand. Andra vill ha en möjlighet att erbjuda övernattningsmöjligheter till gäster eller vuxna barn som kommer hem på besök. De flesta satsar på att boendet ska vara beboeligt året om, säger Håkan Andersson.

Vad kostar ett Attefallshus?
Priset på byggsatserna för ett beboeligt Attefallshus på 25–30 kvm, inklusive tillval, ligger mellan 200 000 och 400 000 kronor. Sedan tillkommer kostnad för montering och grundläggning, samt el och vatten, vilket sammanlagt kan kosta uppemot 250 000 kronor ytterligare.

För den som är sugen på att sätta i gång med ett Attefallsprojekt har Håkan Andersson några tips:

Tänk igenom hur huset ska användas
– Var klar över hur ofta du ska använda ditt Attefallshus och till vad du ska använda det. Ska du använda det året om eller bara till sommaren? Ska du hyra ut det eller ha det som förråd?

Fundera över isolering och uppvärmning
När du vet hur du ska använda huset blir följdfrågorna enklare att svara på. Isolering och uppvärmning är två viktiga frågor, enligt Håkan Andersson.

– Ska du bara använda huset på sommaren räcker det ofta med ett el-element, om ens det. För året runt-boende är det klokt att satsa på både luftvärmepump och ordentlig isolering i fönster, tak, väggar och golv.

Tänk igenom planlösningen
Ett annat viktigt tips är att tänka igenom planlösningen och hur du bäst utnyttjar den begränsade ytan.

– Det finns möjlighet att ha fyra meter i takhöjd, då får du plats med ett loft som inte räknas in i boytan. Med bra planering kan du få in kök, badrum, ett litet sovrum och ett vardagsrum på bottenplan, inklusive ett loft med dubbelsäng. Med en bäddsoffa går det att inrymma uppemot sex personer, säger Håkan Andersson.

Gör rätt från början
Attefallshusen köps som modulhus med färdigsågade, numrerade brädor och tydliga manualer. Du väljer utseende på huset, isolering och alla tillval själv.

– ­ Ta det lugnt och metodiskt, stressa inte utan tänk till längs vägen. Smidigast är att låta en Attefallsleverantör bygga huset. Då vet du att det blir rätt från början, exempelvis att installationsvägarna för elektriker och VVS-montörer blir rätt så att de slipper vänta på byggarna, vilket riskerar att bli dyrt annars, säger Håkan Andersson.

Expertens 7 bästa tips inför bygget av Attefallshus

  • Börja med att göra en bygganmälan till kommunens byggnadsnämnd.
  • Tänk igenom placering av huset. Oftast vill man koppla på VVS, el och avlopp på befintligt hus, då blir grävarbetet väldigt dyrt om du placerar Attefallshuset 40 meter bort.
  • Tänk igenom hur ofta du ska använda ditt Attefallshus och till vad du ska använda det.
  • Isolering och uppvärmning är två viktiga frågor. Räcker det med el-element eller behövs en luftvärmepump?
  • Tänk igenom planlösningen. Ett Attefallshus på 30 kvm får ha fyra meter i takhöjd. Med bra planering kan du få in kök, badrum, sovrum och vardagsrum på bottenplan, plus ett loft.
  • Om du inte har byggt själv förr, kan det vara en bra idé att ta hjälp av en expert hos en Attefallsleverantör hela vägen.
  • Kontrollera att din Attefallsleverantör erbjuder FSC-märkt trä från hållbar skog.

 

Skillnaden mellan Attefallshus och Bolundare?

I juni 2014 togs beslutet om Attefallsreformen i Riksdagen. Den innebär att du utan bygglov får uppföra ett komplementhus på din egen tomt på högst 25 kvadratmeter och maximalt fyra meter högt. Husen kallas Attefallshus efter Sveriges dåvarande bostadsminister Stefan Attefall.

En Bolundare är det nya större komplementbostadshuset på 30 kvadratmeter som är tillåtet från 1 mars 2020. Namnet kommer från den tidigare bostadsministern Per Bolund som kom med förslaget.

Till en början gällde att endast hus avsedda för permanent boende eller fritidshus fick överstiga 25 kvadratmeter. Numera får även garage och förråd uppgå till 30 kvadratmeter. Därmed är skillnaden mellan Attefallshus och Bolundare inte lika stor och såväl inom husbranschen som i folkmun kallas även Bolundarna för Attefallshus.

 

Vilka regler gäller för uppförande av Attefallshus?

Det måste vara minst 4,5 meter till angränsande tomt eller kommunal mark. Det är också viktigt att ha koll på att din tomt är oprickad. Det betyder att marken är tillåten att bygga på, att exempelvis inte strandskyddet begränsar dina möjligheter att få bygga.

 

Håkan Andresson i grön företagsbrandad collagetröja.
Om experten

Håkan Andersson är projektledare och rådgivare på den svenska Attefallsleverantören Polhus,

en av Europas största aktörer inom e-handel av trähus.

polhus.se/attefallshus

Funderar du på att bygga ett Attefallshus

Att använda sparade pengar för att finansiera hela eller delar av köpet är ett bättre alternativ än att låna pengar. Är det till och med så att du kan vänta med köpet tills du sparat ihop till det som behövs?

Om du ändå behöver ta ett privatlån så jämför först olika långivare för att se vilket lån som blir förmånligast för dig och tänk på att aldrig låna mer pengar än du behöver.

Läs om vårt renoveringslån

Lånet ges ut av SEB Kort Bank AB med 6.25 % - 16.50 % rörlig årsränta. Om vi utgår från en exempelränta på 9.29 % blir den effektiva räntan 9.70 % för ett annuitetslån på 120 000 upplagt på 8 år (96 återbetalningstillfällen), med en uppläggningsavgift på 0 kronor. Vid oförändrad ränta skulle det totala beloppet att betala bli 170 496 kronor. Det innebär en månadskostnad på 1 776 kronor. Uppdaterat 02/2024.

Fler tips

Tips inför köp av Attefallshus

Lästid: 3 min · Publiceringsdatum: 2024-05-16

Tips inför köp av Attefallshus

Intresset för Attefallshus är glödhett. Men vilka är reglerna för att uppföra ett komplementhus på tomten och vad behöver du tänka på inför bygget? Håkan Andersson på Polhus delar sina bästa tips för ett smidigt bygge till ett så bra pris som möjligt.

Kategorier: Familj och fritid

Lästid: 2 min · Publiceringsdatum: 2024-03-05

Tips att tänka på inför båtköpet

Att upptäcka nya platser med båt och känna friheten på vattnet är en fantastisk upplevelse. Men innan du gör ditt köp är det viktigt att tänka på flera faktorer för att undvika dyra kostnader i framtiden. Aron Borg på Båtagent Sverige, delar med sig av sina bästa tips.

Kategorier: Familj och fritid

Expertens tips inför husvagnsköpet

Lästid: 2 min · Publiceringsdatum: 2023-06-26

Expertens tips inför husvagnsköpet

En begagnad husvagn kan vara ett utmärkt sätt att njuta av friheten på vägarna och fylla livet med äventyrliga upplevelser. Men det finns flera saker att tänka på innan ett eventuellt köp. Experten Jimmy Busch delar med sig av sina bästa tips.

Kategorier: Familj och fritid