Hoppa direkt till innehållet

Expertens tips inför husvagnsköpet

2 min · Publicerad 2023-06-26

En begagnad husvagn kan vara ett utmärkt sätt att njuta av friheten på vägarna och fylla livet med äventyrliga upplevelser. Men det finns flera saker att tänka på innan ett eventuellt köp. Experten Jimmy Busch delar med sig av sina bästa tips.

Att kunna resa och upptäcka nya platser utan att behöva kompromissa med komforten har blivit en attraktiv möjlighet för många.

– Den gemene svensken uppskattar verkligen friheten på hjul och möjligheten att kunna utforska naturen på egna villkor. Att kunna anpassa resrutter och stanna på fina platser lockar många, säger Jimmy Busch.

Intresset fortsatt stort
En viss försiktighet kopplad till omvärldsläget märks i försäljningen av mellanklassfordon. Ekonomisk osäkerhet gör att vissa är återhållsamma vid stora investeringar.

– Det är inte förvånande att vissa potentiella köpare har ett mer avvaktande förhållningssätt till köpbeslutet och noga överväger sina alternativ, menar Jimmy Busch.

Trots detta har intresset för begagnade husvagnar inte avtagit. För många är det ett fördelaktigt alternativ som tillåter dem att få ut mesta möjliga av campingupplevelsen utan att behöva lägga en stor summa pengar på ett nytt fordon, och ser därför en begagnad husvagn som ett ekonomiskt hållbart köp.
Det första som Jimmy Busch brukar råda sina kunder är att ställa sig frågan vilket behov husvagnen ska uppfylla.

– Fundera över hur du planerar att använda husvagnen – om det är för kortare resor under sommarsäsongen eller för långvarig användning året runt. Det kommer att hjälpa dig att välja rätt storlek, bekvämligheter och funktioner som passar dina krav, säger han.

Ibland lockar det billigare alternativet, men det kan bli mer kostsamt på sikt

 

Tänk långsiktigt och hållbart
Fördelen med att köpa en begagnad husvagn är att priset är betydligt lägre än vid köp av en ny. Här behöver man dock vara vaksam menar Jimmy Busch. Ibland lockar det billigare alternativet, men det kan bli mer kostsamt på sikt. Ta del av servicehistoriken för husvagnen och kontrollera om det finns några dokumenterade reparationer, menar Jimmy Busch.

Inspektion och noggrann kontroll
När du tittar på en begagnad husvagn bör du vara uppmärksam på skicket och be om en provkörning om möjligt. Fråga säljaren om de utför professionella kontroller på husvagnen innan försäljning eller om de använder sig av certifierade eller ackrediterade tekniker för att utföra kontroller och om de kan tillhandahålla dokumentation för detta.

– En bra början när du letar efter en begagnad husvagn i gott skick är att använda köp- och sälj-sajter för att undersöka utbudet. Det är också till stor fördel att vända sig till etablerade företag, då det tryggar dig både före och efter köpet, säger Jimmy Busch.

Expertens tips för dig som funderar på husvagn

  • Kontrollera att ditt körkort och fordon är lämpliga för att dra husvagnen. Jämför vikten på husvagnen med maxvikten för dragfordonet.
  • Fundera på dina användningsbehov för husvagnen. Ska den användas för korta resor eller längre semestrar? Behöver du tillräckligt med sovutrymme för hela familjen eller en mindre modell?
  • Inspektera noggrant husvagnens skick för skador, rost och underhållshistorik. Ta reda på när den senast servades och om den har haft några större reparationer.
  • Kontrollera köksutrustning, gasolbehållare, markis, vattentankar, elektriska kablar och reservdäck. Testa apparater, vatten- och avloppssystem, det är viktigt att vattnet kommer in ordentligt och att avloppet fungerar som det ska för att undvika hälsorisker och framtida kostnader.

 

Det här gäller vid långtidsförvaring av husbil på egen tomt

  • Husbilen får under långtidsförvaringen inte på något sätt användas som bostad. Då räknas den som byggnad och kan då kräva bygglov för nybyggnad.
  • Undantaget som möjliggör långtidsförvaring på egen tomt gäller bara på en tomt där det finns en- eller tvåbostadshus. Inget bostadshus på tomten = Ingen långtidsförvaring av husbil på tomten, utan bygglov. Även fritidshus räknas som en- och tvåbostadshus. En kolonistuga brukar inte räknas som bostad.
  • Långtidsförvaring får ske på tomt med en- eller tvåbostadshus, även om marken är arrenderad.
  • Undantaget gäller inte om uppställningen sker, i form av exempelvis husbilar, intill särskilt värdefull byggnad som bedöms som historiskt, kulturellt eller konstnärligt.

Källa: Boverket

 

Jimmy Busch tar en selfie på bilparkeringen.
Om experten

Jimmy Busch är platschef och säljare på M&M Caravane. Företaget har lång erfarenhet

inom husvagnar, husbilar och mobilt boende.

https://husvagnar.com/

Funderar du på att köpa begagnad husvagn?

Att använda sparade pengar för att finansiera hela eller delar av köpet är ett bättre alternativ än att låna pengar. Är det till och med så att du kan vänta med köpet tills du sparat ihop till det som behövs?

Om du ändå behöver ta ett privatlån så jämför först olika långivare för att se vilket lån som blir förmånligast för dig och tänk på att aldrig låna mer pengar än du behöver.

Läs om vårt privatlån

Läs mer om vårt elbilslån

Lånet ges ut av SEB Kort Bank AB med 6.25 % - 16.50 % rörlig årsränta. Om vi utgår från en exempelränta på 9.29 % blir den effektiva räntan 9.70 % för ett annuitetslån på 120 000 upplagt på 8 år (96 återbetalningstillfällen), med en uppläggningsavgift på 0 kronor. Vid oförändrad ränta skulle det totala beloppet att betala bli 170 496 kronor. Det innebär en månadskostnad på 1 776 kronor. Uppdaterat 02/2024.

Fler tips

Tips inför köp av Attefallshus

Lästid: 3 min · Publiceringsdatum: 2024-05-16

Tips inför köp av Attefallshus

Intresset för Attefallshus är glödhett. Men vilka är reglerna för att uppföra ett komplementhus på tomten och vad behöver du tänka på inför bygget? Håkan Andersson på Polhus delar sina bästa tips för ett smidigt bygge till ett så bra pris som möjligt.

Kategorier: Familj och fritid

Lästid: 2 min · Publiceringsdatum: 2024-03-05

Tips att tänka på inför båtköpet

Att upptäcka nya platser med båt och känna friheten på vattnet är en fantastisk upplevelse. Men innan du gör ditt köp är det viktigt att tänka på flera faktorer för att undvika dyra kostnader i framtiden. Aron Borg på Båtagent Sverige, delar med sig av sina bästa tips.

Kategorier: Familj och fritid

Expertens tips inför husvagnsköpet

Lästid: 2 min · Publiceringsdatum: 2023-06-26

Expertens tips inför husvagnsköpet

En begagnad husvagn kan vara ett utmärkt sätt att njuta av friheten på vägarna och fylla livet med äventyrliga upplevelser. Men det finns flera saker att tänka på innan ett eventuellt köp. Experten Jimmy Busch delar med sig av sina bästa tips.

Kategorier: Familj och fritid