Tips att tänka på inför båtköpet

2 min · 2023-05-19

Att upptäcka nya platser med båt och känna friheten på vattnet är en fantastisk upplevelse. Men innan du gör ditt köp är det viktigt att tänka på flera faktorer för att undvika dyra kostnader i framtiden. Aron Borg på Båtagent Sverige, delar med sig av sina bästa tips.

Det första som Aron Borg, båtmäklare och marknadschef på Båtagent Sverige, brukar råda kunder är att ställa sig frågan vilket behov båten ska uppfylla.
Det är onödigt att ha en stor båt med många kojplatser om du enbart planerar att ha den till dagsturer. En större familj behöver många kojplatser och separata hytter medan ett par som är ute till havs själva klarar sig på betydligt mindre, säger han.

Gör en besiktning

En båt är en komplex produkt där mycket kan krångla, till exempel att värmaren inte startar efter en lång vinter och därför behöver service, eller att motorn går varm och värmeväxlaren behöver göras rent. Därför är det värdefullt att göra en besiktning.

När det gäller segel- och motorbåtar ska man främst titta på att de stora dyra sakerna är i ordning och inte alltför gamla, exempelvis att seglen är fräscha och fina och att motorn fungerar.

– Utöver all utrustning som finns ombord är det viktigt att få koll på att själva konstruktionen är intakt. Inte minst på segelbåtar behöver roder och kölinfästningar kontrolleras så att det inte finns sprickor och andra problem efter gamla grundstötningar, säger Aron Borg.

Låt köpet ta tid

Att köpa en begagnad fritidsbåt är för många en stor affär. Därför är det klokt att överväga en fritidsbåt man kan hantera baserat på den kunskap man har om båtar.

– Motorbåtar är enklare att hantera och passar den som vill vara lite mer bekväm av sig. Segelbåtar kräver lite mer hantering när segel ska hissas och allt ska grejas med. Fråga därför dig själv hur mycket tid och energi du är villig att lägga på din framtida fritidsbåt, säger han.

Båtexpertens tips till dig som vill göra ett tryggt båtköp:

 • Gör noggrann research
  Innan du köper en båt är det viktigt att ta reda på vilken båttyp som passar dina behov bäst. Gör en ordentlig research och besök flera olika försäljningssidor för att jämföra olika modeller, priser och villkor. Att ha en klar bild av vad du söker efter, oavsett om det gäller motor- eller segelbåt, gör att du kan fatta ett tryggt och smart beslut när det är dags att köpa.
 • Ställ frågor och ta hjälp av kunniga människor
  Att köpa en båt är en stor affär och det är viktigt att vara påläst innan köpet. Ställ frågor till säljaren och ta hjälp av kunniga människor som känner till köpprocessen. Det kan vara en vän med erfarenhet av båtar, en båtklubb eller en båtmäklare. Att ha rätt kunskap och information i ryggen ger dig större trygghet i köpprocessen.
 • Välj båttyp utifrån behov
  En viktig faktor när det gäller att välja rätt båt är att den passar dina behov. Hur många är ni i familjen som ska använda båten? Tänk på att välja en båt som passar både dina behov och din budget för att få ut det mesta av ditt köp.
 • Handla båt av en trovärdig återförsäljare
  Bedrägerier kopplade till båtköp har ökat under de senaste åren. Därför är det extra viktigt att handla båt av en pålitlig och trovärdig återförsäljare. Överväg alternativet att ta hjälp av en båtmäklare som kan guida dig genom köpprocessen och säkerställa att allt går rätt till.
 • Besikta båten innan köp
  Att besikta båten innan köp är en viktig investering i framtiden. Genom en noggrann besiktning kan du upptäcka eventuella fel eller brister som kan vara dyra att åtgärda i efterhand. Anlita gärna en kunnig besiktningsman som kan ge dig en opartisk bedömning av båtens skick, så att du kan göra ett tryggt och smart köp.
Om experten

Aron Borg arbetar på Båtagent Sverige som båtmäklare och marknadschef. Han hjälper köpare och säljare av fritidsbåtar att skapa en lyckad affär.

Båtagent Sverige hjälper privatpersoner att köpa och sälja segel- och motorbåtar. batagent.se

Funderar du på att köpa en begagnad båt?

Att använda sparade pengar för att finansiera hela eller delar av köpet är ett bättre alternativ än att låna pengar. Är det till och med så att du kan vänta med köpet tills du sparat ihop till det som behövs?

Om du ändå behöver ta ett privatlån så jämför först olika långivare för att se vilket lån som blir förmånligast för dig och tänk på att aldrig låna mer pengar än du behöver.

Läs mer om vårt båtlån