Hoppa direkt till innehållet

Så lyckas du med ditt växthus

3 min · Publicerad 2023-05-30

Hemmaodling har blivit alltmer populärt och intresset för att bygga växthus ökade ytterligare under pandemin. Vi har pratat med växthusexperten Eva Halfwordson, om vad man bör tänka på innan man påbörjar sitt bygge.

Det första man behöver göra är att höra med sin kommun för att ta reda på vad som gäller.

– Kontakta byggnadsnämnden i din kommun. De upplyser dig om vad du får göra i din trädgård, om du behöver göra en bygglovsansökan eller om det räcker med en bygganmälan för att starta projektet, säger Eva Halfwordson, en av grundarna till Sweden Green House.

Hur man har tänkt använda växthuset är nära förknippat med växthusets placering. Om man drömmer om att äta alla sina middagar i det, kan det vara bra att placera det i närheten av köket. Men om man i stället tänkt använda växthuset för att odla är det viktigt att ha tillgång till ljus och vatten. En bra plats kan också vara där det torkar upp snabbast eller där snön smälter fortast.

– Vi har aldrig hört någon som klagat på att växthuset är för stort. Däremot har man hört att det är för trångt. De flesta vill ha utrymme för både odling och socialt umgänge, så det kan vara bra att planera storleken utefter det.

Odlingen är viktig för klimatet

Det är viktigt att växthuset smälter in bland övriga byggnader, så att en vacker miljö skapas. Odla, arbeta, vila och umgås - växthusets inredning skapar du utifrån hur du vill använda det. Bostadshusets utseende och den kringliggande naturen är viktiga aspekter att ta hänsyn till, både när det gäller färgval och val av modell och storlek på växthuset.

– De som säger att de bara vill dricka vin och äta mat i växthuset brukar jag säga att de ska odla också, eftersom det skapar ett bättre klimat och akustik i växthuset. Växterna gör att du får ett mjukare ljud och klimat därinne.

Trä belastar miljön mindre än vad stål och aluminium gör

 

Ska det bli ett vackert och hållbart bygge är det viktigt att ta hjälp av hantverkskunniga yrkesmän. Där får din budget och kunskap avgöra hur du väljer att gå till väga. Är man händig går det givetvis att bygga ett växthus själv också. Och av alla byggnadsmaterial har trä en särställning; det är ett förnybart, ekologiskt, miljövänligt och klimatsmart material.

– Trä belastar miljön mindre än vad stål och aluminium gör, dessutom åldras trä vackert och ger växthus ett charmigt utseende. Oavsett om man bygger själv eller väljer att ta hjälp är det viktigt att grundlägga på ett bra sätt så att glasen inte går sönder av kyla eller tung snö eller att växthuset börjar röra på sig när det är lerigt.

Tänk på ljuset

Om du tänkt odla mycket i växthuset så är ljuset betydelsefullt. En genomtänkt placering är din bästa hjälpreda för att få bra odlingsresultat och maximal skörd. Om växthuset står med gavlarna i riktningen norr-söder blir ljusinsläppet optimalt. En alltför solbelyst plats medför att växterna snabbt blir upphettade med risk för att plantorna brännskadas – och du med. Vandrande skugga är därför att föredra. Det innebär en placering där växthuset skuggas någon del av dagen. Det kan vara en byggnad eller ett träd som bidrar med skugga. Det går också att skugga växthuset med hjälp av gardiner eller kalk, men naturlig skugga är att föredra.

– Möjligheterna är egentligen oändliga och med lite planering blir växthuset en plats som passar dig och din familjs livsstil som handen i handsken.

Växthusexpertens bästa tips inför växthusbygget:

  • Kontakta din kommun för att få information om eventuella bygglov eller regler. Det är viktigt att följa riktlinjerna och bestämmelserna för att undvika problem i framtiden.
  • Fundera på vad du vill odla och vilken plats det tar. Tänk på behovet av arbets- och förvaringsutrymme. Planera för framtida behov och överväg att bygga större än vad du behöver just nu.
  • Om du inte väljer att köpa ett ”färdigt” växthus så sträva efter hållbarhet och återbruk. Återanvänd befintliga material eller leta efter second-hand-alternativ för att minska din miljöpåverkan och främja en hållbar odling.
  • Välj en solig plats med tillgång till vatten. Undvik skuggiga områden och tänk på skydd mot extrema väderförhållanden och starka vindar. Allra bäst är vandrande skugga.
  • Ett växthus ger möjlighet till egen mat och självförsörjning. Välj lämpliga grödor efter ditt klimat och minska ditt ekologiska fotavtryck samtidigt som du får njuta av färska och näringsrika produkter.
  • Installera vattenbesparande bevattningssystem och energieffektiv belysning för att minska förbrukning och kostnader. Var medveten om resursanvändningen för att skapa ett hållbart och kostnadseffektivt växthus.
Eva Halfwordson iklädd svart polotröja och runda glasögon.
Om experten

Sweden Green House är ett företag som specialiserat sig på att tillverka och sälja högkvalitativa, hållbara växthus för året-runt-odlingar,

anpassade för det svenska klimatet. Grundare av företaget är Eva Halfwordson.
swedengreenhouse.se


Funderar du på att köpa ett växthus?

Att använda sparade pengar för att finansiera hela eller delar av köpet är ett bättre alternativ än att låna pengar. Är det till och med så att du kan vänta med köpet tills du sparat ihop till det som behövs?

Om du ändå behöver ta ett privatlån så jämför först olika långivare för att se vilket lån som blir förmånligast för dig och tänk på att aldrig låna mer pengar än du behöver.

Läs mer om vårt renoveringslån

Lånet ges ut av SEB Kort Bank AB med 6.25 % - 16.50 % rörlig årsränta. Om vi utgår från en exempelränta på 9.29 % blir den effektiva räntan 9.70 % för ett annuitetslån på 120 000 upplagt på 8 år (96 återbetalningstillfällen), med en uppläggningsavgift på 0 kronor. Vid oförändrad ränta skulle det totala beloppet att betala bli 170 496 kronor. Det innebär en månadskostnad på 1 776 kronor. Uppdaterat 02/2024.

Fler tips

Tips inför köp av Attefallshus
Tips inför köp av Attefallshus

Lästid: 3 min · Publiceringsdatum: 2024-05-16

Tips inför köp av Attefallshus

Intresset för Attefallshus är glödhett. Men vilka är reglerna för att uppföra ett komplementhus på tomten och vad behöver du tänka på inför bygget? Håkan Andersson på Polhus delar sina bästa tips för ett smidigt bygge till ett så bra pris som möjligt.

Kategorier: Familj och fritid

Tips att tänka på inför båtköpet

Lästid: 2 min · Publiceringsdatum: 2024-03-05

Tips att tänka på inför båtköpet

Att upptäcka nya platser med båt och känna friheten på vattnet är en fantastisk upplevelse. Men innan du gör ditt köp är det viktigt att tänka på flera faktorer för att undvika dyra kostnader i framtiden. Aron Borg på Båtagent Sverige, delar med sig av sina bästa tips.

Kategorier: Familj och fritid

Expertens tips inför husvagnsköpet
Expertens tips inför husvagnsköpet

Lästid: 2 min · Publiceringsdatum: 2023-06-26

Expertens tips inför husvagnsköpet

En begagnad husvagn kan vara ett utmärkt sätt att njuta av friheten på vägarna och fylla livet med äventyrliga upplevelser. Men det finns flera saker att tänka på innan ett eventuellt köp. Experten Jimmy Busch delar med sig av sina bästa tips.

Kategorier: Familj och fritid