Tips för dig som ska köpa begagnad bil

Det är lätt att känna sig osäker när man ska köpa en begagnad bil. Tekniska detaljer ska kontrolleras, bilen ska provköras och priset förhandlas. Bilexperten Mats Rosengren på Orio delar med sig av sina bästa tips för att göra ett så bra bilköp som möjligt.

Mats Rosengrens första råd är att göra en kostnadskalkyl som innehåller både inköpskostnad, skatt, försäkring och underhållskostnader.

- Ett vanligt misstag är att man tittar för mycket på prislappen, och glömmer att det är många andra saker som påverkar vad bilen kostar i slutändan. En dieselbil kan vara billigare att köpa, men har oftast en högre vägtrafikskatt. Ett premiummärke kan vara en bra investering, men kan vara dyrare att försäkra.

Hur vet man vad som är ett bra pris för en begagnad bil?
- Enklast är att jämföra priser på nätet. Sök efter liknande bilar, helst med ungefär samma mätarställning, på Blocket och hos olika bilhandlare för att få en uppfattning om prisbilden.

Hög tid att köpa eller byta bil?

Läs mer och räkna på billån

Vad är bäst affär: att köpa en äldre eller nyare begagnad bil?
- Jag skulle välja en bil som är 3–5 år gammal, och har gått runt 5 000–7 000 mil. Då är den största värdeminskningen över, samtidigt som man fortfarande kan teckna en helförsäkring på bilen, säger Mats Rosengren.

En del tycker att det är svårt att köpa bil begagnat, de är rädda att de ska missa fel som är dyra att åtgärda efteråt. Hur undviker man det?
- Genom att ta reda på så mycket som möjligt om bilens historik, titta på det senaste besiktningsprotokollet och bilens servicebok. Sen måste man också provköra bilen och göra en teknisk inspektion. Om man är osäker och inte är tillräckligt insatt för att själv göra en teknisk bedömning av bilen, bör man ta hjälp av någon.

Känn efter hur kopplingen tar, om den tar väldigt högt upp eller långt ner kan det tyda på slitage


Vad är viktigt att tänka på vid provkörningen?

- Fokusera inte bara på hur bilen är att köra, utan håll utkik efter detaljer som känns fel. Det är viktigt att lyssna, både att motorn låter ok och att det inte är några oljud vid körningen. Känn efter hur kopplingen tar, om den tar väldigt högt upp eller långt ner kan det tyda på slitage. Fungerar växlingarna bra eller är det något som skrapar eller kärvar? Fungerar bromsarna bra eller drar de snett? Se efter så att all elektronik som lampor, farthållare och navigation fungerar. Om bilen har AC är det bra att dubbelkolla att det verkligen kommer kyla från den.

Vad ska man tänka på vid en teknisk inspektion?
- Börja med det visuella, kolla efter rost, bucklor, lack- och plåtskador. Kontrollera under bilen att den inte läcker olja eller vätska. Kolla kvaliteten på både sommar- och vinterdäck. Jag skulle också se efter om det är många skrapskador på fälgarna, det kan ju vara ett tecken på att bilen haft en oaktsam ägare.

Vad gör man om man upptäcker fel och brister?
- Ta kontakt med verkstad för att få en bedömning av hur allvarliga bristerna är och vad de kostar att åtgärda. Den informationen är viktig att ha om du bestämmer dig för att göra ett köp och ska förhandla om priset, säger Mats Rosengren.

Bilexpertens bästa tips till dig som vill göra en trygg bilaffär:

  • Välj en seriös säljare. Det är oftast en tryggare affär att köpa begagnad bil av en bilhandlare, då gäller reglerna för konsumentköplagen. Det är viktigt att bilhandlaren har gjort en varudeklaration för bilen, dvs en egenkontroll som informerar om bilens skick.
  • Kolla upp ägarbilden. Om du köper bilen av en privatperson är det viktigt att du kontrollerar att det inte finns några underliggande leasingavtal eller lån på bilen. Kontrollera även att bilen inte är spärrad i bilregistret.
  • Dubbelkolla bilens historik. Om du känner dig osäker på om uppgifterna om bilen stämmer kan du beställa en Carfax-rapport som ger en sammanfattning av bilens historik. Rapporten visar till exempel om bilen har varit skrotad eller importerad, och den visar mätarställningens historik, som bilbesiktningar rapporterar in. Det kostar lite att ta ut en rapport, men det kan löna sig. Gå in på carfax.se för mer information.
  • Betala rätt pris. Om du är osäker på bilens värde kan du ta hjälp av företag som tillhandahåller värderingstjänster, exempelvis kvdbil.se. Där kan man slå in registreringsnumret och mätarställningen och få fram ett ungefärligt marknadsvärde för bilen.
Om experten

Mats Rosengren arbetar på Orio AB (tidigare Saab Automobile) som affärschef för Sverige och Finland.

Han har arbetat med bilar hela sitt liv, bl.a som biltekniker, verkstadschef och servicemarknadschef.

Hög tid att köpa eller byta bil?

Alla har olika behov när det kommer till att välja bil. Hos oss kan du låna till en begagnad eller ny bil med låg ränta och bra villkor. Vårt billån är ett privatlån som inte kräver någon säkerhet. Du kan ansöka om ett billån på mellan 10000 – 350000 kronor. Vi tar ingen uppläggnings- eller aviavgift.

Läs mer och räkna på billån

Fler tips!

Ny eller begagnad bil? För- och nackdelarna
Tips för att välja rätt familjebil
7 tips att tänka på vid köp av husbil