Hoppa direkt till innehållet

Tipsen inför badrums­renoveringen

3 min · Publicerad 2023-06-07

Förr eller senare behöver alla badrum en uppfräschning. Joseph Kvelashvili, VD på byggföretaget Soso Bygg AB, tipsar om vad du ska tänka på för att få en lyckad badrumsrenovering utan att kostnaden skenar i väg.

Att renovera ett badrum är ett stort projekt, oavsett om du bor i hus eller lägenhet. Var ska man egentligen börja?

– Först och främst bör du veta varför du vill renovera. Är det för att fräscha upp till följd av slitage eller fukt? Väntas tillökning i familjen och nya behov? Eller vill du göra en lyxrenovering med vägghängd toalett, komfortvärme, dimbara spottar och SPA-känsla, säger Joseph Kvelashvili.

Sätt en budget

En badrumsrenovering kan vara kostsam och variera mellan 10 000 och 30 000 kronor per kvadratmeter. Att sätta en realistisk budget är därför en förutsättning för att kunna göra rätt val.

– Förutom badrummets storlek varierar kostnaden beroende på val av material, tillval och antalet ändringar som ska göras, säger Joseph Kvelashvili.

Ta in experter och offerter

När du har en budget och en tydlig grundtanke med renoveringen är det dags att ta in experthjälp. Joseph Kvelashvili rekommenderar att ta in kostnadsfria offerter från 2–3 företag som kommer på hembesök.

Seriösa företag är vanligtvis rätt försäkrade, innehar olika certifikat och är snabba på att åtgärda eventuella fel.

 

– Det bästa är att få en personlig relation med ett företag som är väletablerat på marknaden. Gå igenom projektet noga och begär en offert med fast pris på entreprenaden. Seriösa företag är vanligtvis rätt försäkrade, innehar olika certifikat och är snabba på att åtgärda eventuella fel.
Om det föreslagna priset är för bra för att vara sant så är det oftast inte det i slutändan.
– ­Undvik absolut att ta den billigaste offerten. Det kommer garanterat att bli mycket dyrare under projektet och oftast är kvalitén sämre, säger Joseph Kvelashvili.

Planera beställningar i god tid

Många väljer att beställa och köpa eget material från olika håll. Kanske har du hittat en duschkabin på ett ställe och klinkers på ett annat. Joseph Kvelashvili rekommenderar att även här involvera företaget som du ska anlita så tidigt som möjligt.

– Planera beställning av kakel och inredning i god tid och helst tillsammans med entreprenören. På så sätt får du saker som passar ditt badrum och att de håller svenskt standard och uppfyller gällande branschregler.

Möjliga spartips

Så vad går det att spara in på? För den som vill och orkar går det alltid att riva badrummet och sortera avfallet själv.

– Därefter måste en expert in, så att det blir rätt med el, rör, tätskikt och plattsättning. Då maximeras livslängden på badrummet och du får rätt garantier, säger Joseph Kvelashvili.
Vill du hålla nere kostnaden bör du även fundera över tillvalen. Populära tillval är komfortvärme, spottar, vägghängd toalettstol och handdukstork. Att välja smarta tillval kan löna sig i långa loppet.

– Både komfortvärme och spottar kan styras genom appar och schemaläggning. På så sätt kan man hålla ner elförbrukningen och samtidigt ha de trevliga tillvalen i sitt badrum, säger Joseph Kvelashvili.

Snåla inte på klinkers

Det finns ett tips som Joseph Kvelashvili aldrig missar att dela med sig av till sina kunder.
– Snåla inte på klinkers, då badrummet ändå är ett litet utrymme och klinkers kan ge en väldigt snygg look. Snåla inte heller på inredningen genom att välja det billigaste. Den måste tåla fukt och fungera många år framöver.

Expertens 7 tips vid badrumsrenovering

  • Tänk noga igenom syftet och målet med renoveringen. Vill du bara renovera badrummet till följd av slitage och fuktskada eller vill du förverkliga din dröm om det lyxiga badrummet?
  • Gör en budget. Då vet du vad du har att förhålla dig till när det kommer till tillval och materialval.
  • Ta in minst två-tre offerter från väletablerade företag som erbjuder hembesök.
  • Undvik de billigaste offerterna. De går ofta över budget i slutändan och kvalitén på utfört arbete riskerar att vara sämre.
  • Planera beställning av material i god tid tillsammans med entreprenören.
  • Snåla inte på klinkers. Det är väldigt snyggt!
  • Välj bra kvalité på inredningen. Hela ditt badrum ska tåla fukt och fungera i många år framöver.
Om Experten

Joseph Kvelashvili är VD på Soso Bygg AB, som är en av de större aktörerna inom badrumsrenovering i Storstockholm och Örebro. De hjälper sina kunder med offert, hembesök och badrumsbesiktning. 

De erbjuder hjälp med allt ifrån idé och offertbesök till 3D-ritning, design och själva renoveringen av ”Storstockholms snyggaste badrum”.
www.soso.se


Planerar du att renovera badrummet?

Att använda sparade pengar för att finansiera hela eller delar av köpet är ett bättre alternativ än att låna pengar. Är det till och med så att du kan vänta med renoveringen tills du sparat ihop till det som behövs?

Om du ändå behöver ta ett privatlån så jämför först olika långivare för att se vilket lån som blir förmånligast för dig och tänk på att aldrig låna mer pengar än du behöver.

Läs om vårt renoveringslån

Lånet ges ut av SEB Kort Bank AB med 6.25 % - 16.50 % rörlig årsränta. Om vi utgår från en exempelränta på 9.29 % blir den effektiva räntan 9.70 % för ett annuitetslån på 120 000 upplagt på 8 år (96 återbetalningstillfällen), med en uppläggningsavgift på 0 kronor. Vid oförändrad ränta skulle det totala beloppet att betala bli 170 496 kronor. Det innebär en månadskostnad på 1 776 kronor. Uppdaterat 02/2024.

Fler tips

Så renoverar du med hållbarhet i fokus

Lästid: 3 min · Publiceringsdatum: 2024-01-29

Så renoverar du med hållbarhet i fokus

Att renovera sitt hem är inte bara ett estetiskt val utan även en strategisk investering för att öka värdet över tid. Marielle Jungerup, mäklare på Bjurfors, delar sina bästa tips på hur du kan renovera med både stil och långsiktighet i åtanke, samtidigt som du tar hänsyn till miljövänliga alternativ.

Kategorier: Renovering

Lästid: 3 min · Publiceringsdatum: 2023-11-29

Tipsen inför en FTX installation

Med stigande energikostnader så letar allt fler bostadsägare efter smarta lösningar som gynnar både miljön och ekonomin. Ett alternativ som blir alltmer populärt är FTX ventilation. Thomas Oltnäs, på Swegon, tipsar om vad du bör tänka på innan du installerar FTX aggregat.

Kategorier: Energi Renovering

Tänk på det här när du ska klimatsäkra bostaden

Lästid: 3 min · Publiceringsdatum: 2023-11-01

Tänk på det här när du ska klimatsäkra bostaden

Klimatförändringarna har medfört en ökad risk för översvämning och kraftig storm. I takt med det växande intresset för att klimatsäkra bostaden, funderar många på hur de själva kan stärka sitt hem. Patrik Sandesjö, grundare av Besiktningsföretaget, tipsar om vad du bör tänka på.

Kategorier: Renovering