Planera bröllop - expertens bästa tips!

Att planera bröllop kan vara utmanande. Det är många detaljer att tänka på, samtidigt som man vill skapa en oförglömlig upplevelse. Vi bad bröllopsexperten Isabelle Rydén dela med sig av sina bästa tips för att fixa drömbröllopet - till en rimlig kostnad.

- De flesta gifter sig ju bara en gång, så det är lätt att känna sig villrådig. Särskilt som det finns många starka åsikter om hur ett bröllop “ska” vara. Mitt första råd är därför att glömma alla måsten. Ni bestämmer själva upplägget på ert bröllop, säger Isabelle Rydén.

Hennes andra råd är att börja med bröllopsplaneringen i god tid, gärna ett år i förväg. Både för att slippa stress och för att spara pengar.
- Är man för sent ute när man letar festlokal är risken stor att de bästa redan blivit uppbokade. Ju senare man börjar planera desto färre - och dyrare - alternativ finns det kvar.

Planerar ni att gifta er?

Läs mer och räkna på bröllopslån

Gör en bröllopsbudget

Att göra en bröllopsbudget är viktigt för att bröllopet inte ska bli dyrare än vad man tänkt.
- Börja med att göra en uppskattning av kostnaden för alla enskilda moment för att få en totalbild över kostnaden. Då blir det tydligt om ni behöver omprioritera eller dra ner på någon post för att få ekonomin att gå ihop, säger Isabelle Rydén.

Ett av de vanligaste budgettipsen är att man ska bjuda färre personer till bröllopet. Men är det inte roligare att fira tillsammans med de ni faktiskt vill bjuda - även om det innebär att ni måste kompromissa med andra delar?


Men det räcker inte med att göra en budget. Den ska följas också.
- Många bryr sig inte lika mycket om kostnaderna när bröllopet närmar sig. Man vill bara att det ska bli perfekt och ”glömmer” budgeten. Ett råd är därför att löpande stämma av alla utgifter mot budgeten.

Tips för att minska bröllopskostnaderna

Att ordna ett bröllop kan lätt bli en dyr historia. Men det finns många knep för att hålla nere kostnaderna.
- Ett av de vanligaste budgettipsen är att man ska bjuda färre personer. Och det stämmer såklart att varje person kostar en slant extra, och ju färre man bjuder desto mindre blir utgifterna. Men är det inte roligare att fira tillsammans med de ni faktiskt vill bjuda - även om det innebär att ni måste kompromissa med andra delar?

Istället för att dra ner på antalet gäster föreslår Isabelle Rydén att man ser över andra stora kostnadsposter som exempelvis festlokal och mat:
- Om budgeten är begränsad är det bra att välja en festlokal som tillåter att ni tar med egen alkohol. Eller så bjuder ni gästerna på dryck till maten, men låter dem köpa övrig dryck själva. Man kan också spara pengar på att ha buffé istället för trerättersmiddag.

Kostnaden för bröllopskläder kan man också sänka.
- Idag behöver man inte köpa bröllopsklänningen i en lyxig bröllopsbutik. Det finns ett stort utbud av vackra och prisvärda brudklänningar i webbshoppar, tipsar Isabelle Rydén.

Bröllopsexpertens bästa tips inför bröllopsplaneringen:

  • Använd en checklista. För att få en uppfattning om allt som behöver göras är det bra att ta hjälp av en checklista. På budgetbröllop.se finns en planeringskalender/checklista att utgå från.
  • Börja i god tid. Genom att vara ute i god tid kan ni lägga mer tid på att leta efter produkter och tjänster till bra priser.
  • Be om hjälp. Kolla bland släkt och vänner om de vill hjälpa till med olika uppgifter, kanske känner ni någon som vill sjunga under vigseln eller någon som har en fin bil och vill köra er till vigselplatsen.
  • Tänk hållbart. Köpa begagnat eller hyr istället för att köpa nytt. Det gäller allt från bröllopskläder till dekorationer.
Om experten

Isabelle Rydén driver sajten budgetbröllop.se med tips och inspiration för att skapa ett drömbröllop.

På sajten finns också checklistor och budgetmallar som är gratis att använda. Läs mer på budgetbröllop.se.

Planerar ni att gifta er?

Ett oförglömligt bröllop med släkt och vänner är förstås underbart men kan också kosta en del. Vårt bröllopslån är ett privatlån som inte kräver någon säkerhet. Du kan ansöka om ett bröllopslån på mellan 10000 – 350000 kronor. Vi tar ingen uppläggnings- eller aviavgift.

Läs mer och räkna på bröllopslån