Hoppa direkt till innehållet

Tipsen inför din köksrenovering

3 min · Publicerad 2022-02-21

Drömmer du om en fransk hemmabistro? Eller behöver köket växa i samma takt som familjen? Oavsett vilket ger experten Anna Wennerstein på Renomate här sina bästa tips för hur du sparar både tid och pengar vid en köksrenovering.

Hur dyr och omfattande en köksrenovering behöver bli handlar bland annat om vilka behov som finns, hur stort kök man har och vilken typ av bostad du bor i. Det säger Anna Wennerstein, som tillsammans med Kalle Nyström är grundare av renoveringstjänsten Renomate. För att skapa kontroll över sin köksrenovering och undvika dyra överraskningar är god planering A och O.

– Jag brukar jämföra planeringen med att laga en nyårsmiddag. Den börjar du ju inte laga innan du planerat för vad du ska bjuda på och gjort alla inköp. Precis så bör man tänka när man ska renovera kök. Många gör misstaget att ringa hantverkare innan man själv har hela bilden klar för sig. Vilket kommer straffa sig längre fram, säger hon.

Planera i steg

Det absolut bästa sättet är att planera strukturerat, gärna i en tre-stegs-modell.

- Steg ett i att renovera kök ska vara visionärt och inkludera personliga önskningar, behov och mål. Vad är det ni själva vill få ut av ert nya kök: Vad drömmer du om, vad ser du framför dig, vilka funktioner ska ditt nya kök ha? Och inte minst: Vad gillar du inte med ditt nuvarande kök?

Ett bra tips är att skriva ner dina ”must haves”– det vill säga saker som du ser som jätteviktiga i det nya köket – som en maffig stenskiva eller en spis av ett särskilt märke. Dessa ”must haves" får inte ruckas på någon gång under renoveringsprocessen. Addera därefter en lista på ”nice to haves” – saker som vore trevligt att få med men som inte är lika nödvändigt.

Glöm inte eluttagen!

När den visionära delen av planeringen är klar är du redo för steg två, där du kan bli lite mer konkret.

Tänk på att budgeten ska ligga i proportion med din bostads värde. Du vill ju minst få igen pengarna när du sedan säljer din bostad.


- Här är det dags att se över din budget för köksrenoveringen, det vill säga vad du kan och är villig att spendera. Tänk på att budgeten ska ligga i proportion med din bostads värde. Du vill ju minst få igen pengarna när du sedan säljer din bostad.

Nu kan du också börja skissa lite på egen hand på en planlösning och layout av köket, med dina visioner och din budget i åtanke. En sak som många glömmer här är att fundera igenom elen: Vilka köksapparater du behöver och hur många eluttag som känns rimligt för att koppla in dessa.

När du börjat få en klarare bild av hur du vill ha ditt kök är det dags för steg tre – att börja leta inspiration utifrån.

Billigare och mer klimatsmart

Börjar man med inspiration och kökets ”looks and feel” för tidigt är risken är att man tappar bort sig i vackra bilder på Pinterest – lösningar som kanske inte alls rimmar med dina behov. När du kommit underfund med vilken stil du vill ha på köket kan du börja fundera på exempelvis köksluckor, bänkskiva och vitvaror.

– Det här är produkter som går utmärkt att handla både billigare och mer klimatsmart på andrahandsmarknaden. Naturligt åldrad patina går dessutom inte att köpa nytt i butik och kan ge ett unikt ovärderligt uttryck i det färdiga köket, säger hon.

Sista steget i planeringens slutfas är att träffa köksleverantörer som kan rita upp ditt kök efter dina önskemål. Nu när alla tre steg är avklarade är tiden mogen att träffa hantverkare och få in offerter. Välj hantverkare med omsorg och stirra dig inte blind på offertsumman. När köksrenoveringen sen är igång kan du räkna med att det kommer dyka upp frågor längs vägen. Blir du osäker och riskerar att lägga pengar på fel saker – gå alltid tillbaka till dina tidiga skisser och dina ”must haves”.

– Och det viktigaste av allt – se till att njut lite på vägen i takt med att ditt nya drömkök växer fram, avslutar Anna Wennerstein.

7 smarta tips - Så sparar du pengar vid din köksrenovering

  • Planera i tre steg. God planering är A och O. Gör den gärna i tre steg: Steg ett ska vara visionär, steg två mer konkret och steg tre inspirerande. Gör alla steg INNAN du kontaktar hantverkare.
  • Skriv ner dina ”must haves” i ditt nya kök. Dessa får inte kompromissas med någon gång under renoveringsprocessen.
  • Börja tidigt med inköp. Håll koll efter kampanjer och rabatter. Handlar du online – öppna alla kartonger direkt och se till att dina varor är hela och rena.
  • Tänk hållbart. Finns det saker du kan behålla från ditt gamla kök, som stommar eller en fin köksfläkt? Att köpa på andrahandsmarknaden är bra både för miljön och för plånboken.
  • Jobba själv. Med egen jobbinsats kan du spara in mycket pengar på köksrenovering. Ett exempel är att på egen hand riva ner köket innan hantverkarna sätter igång. Att själv åka till sopstationen en gång per dag sparar in många kronor på slutfakturan.
  • Budgetera & buffra. Hur mycket pengar har du råd och lust att lägga på att renovera ditt kök? Var också beredd på att oväntade saker kan hända. 20 procent av den totala budgeten bör läggas i en buffert.
  • Kommunicera mera. Missförstånd kostar onödig tid och pengar. Sätt upp listor på väggen till dina hantverkare där du inkluderar allt de behöver veta: som exempelvis ritningar, väggfärg, fogbredd, plats på elkontakter.
Klassiskt gråskalafoto på Anna Wennerstein.
Om experten

Anna Wennerstein är en av grundarna till Renomate, en kostnadsfri renoveringstjänst 

och en länk mellan kund och utvalda byggbolag, från idé till färdig renovering. 
www.renomate.se

Planerar du att renovera köket?

Att använda sparade pengar för att finansiera hela eller delar av köpet är ett bättre alternativ än att låna pengar. Är det till och med så att du kan vänta med renoveringen tills du sparat ihop till det som behövs?

Om du ändå behöver ta ett privatlån så jämför först olika långivare för att se vilket lån som blir förmånligast för dig och tänk på att aldrig låna mer pengar än du behöver.

Läs om vårt renoveringslån

Lånet ges ut av SEB Kort Bank AB med 6.25 % - 16.50 % rörlig årsränta. Om vi utgår från en exempelränta på 9.29 % blir den effektiva räntan 9.70 % för ett annuitetslån på 120 000 upplagt på 8 år (96 återbetalningstillfällen), med en uppläggningsavgift på 0 kronor. Vid oförändrad ränta skulle det totala beloppet att betala bli 170 496 kronor. Det innebär en månadskostnad på 1 776 kronor. Uppdaterat 02/2024.

Fler tips

Så renoverar du med hållbarhet i fokus

Lästid: 3 min · Publiceringsdatum: 2024-01-29

Så renoverar du med hållbarhet i fokus

Att renovera sitt hem är inte bara ett estetiskt val utan även en strategisk investering för att öka värdet över tid. Marielle Jungerup, mäklare på Bjurfors, delar sina bästa tips på hur du kan renovera med både stil och långsiktighet i åtanke, samtidigt som du tar hänsyn till miljövänliga alternativ.

Kategorier: Renovering

Lästid: 3 min · Publiceringsdatum: 2023-11-29

Tipsen inför en FTX installation

Med stigande energikostnader så letar allt fler bostadsägare efter smarta lösningar som gynnar både miljön och ekonomin. Ett alternativ som blir alltmer populärt är FTX ventilation. Thomas Oltnäs, på Swegon, tipsar om vad du bör tänka på innan du installerar FTX aggregat.

Kategorier: Energi Renovering

Tänk på det här när du ska klimatsäkra bostaden

Lästid: 3 min · Publiceringsdatum: 2023-11-01

Tänk på det här när du ska klimatsäkra bostaden

Klimatförändringarna har medfört en ökad risk för översvämning och kraftig storm. I takt med det växande intresset för att klimatsäkra bostaden, funderar många på hur de själva kan stärka sitt hem. Patrik Sandesjö, grundare av Besiktningsföretaget, tipsar om vad du bör tänka på.

Kategorier: Renovering