Renovera ditt fritidshus

Att renovera sitt fritidshus kan bli både svårt och dyrt. Vi bad byggnadsingenjören och byggexperten Charlotte Andersson dela med sig av sina bästa tips till dig som planerar att renovera ditt sommarhus eller fjällstuga.

Har du köpt fritidshus nyligen? Eller är du sugen på att rusta upp den gamla pärlan? För den som aldrig renoverat ett fritidshus tidigare finns det några klassiska fällor att undvika. Ett vanligt misstag är att börja i fel ände:
- Före du sätter igång måste du ta reda på om den ombyggnad eller renovering du har tänkt göra kräver bygglov, bygganmälan eller liknande, säger Charlotte Andersson.

Som lekman är det lätt att fokusera på det som syns, som tapeter, golv och inredning. Men det är viktigt att först ta reda på vad som behöver göras med huset rent tekniskt för att det ska fungera och hålla på sikt.

- Innan man lägger pengar på att tapetsera om en fläckig vägg, så behöver man ta reda på vad som orsakat fläckarna. Kanske läcker det in vatten från taket och då måste man åtgärda det först, säger Charlotte Andersson.

Ska du renovera fritidshuset?

Läs mer och räkna på renoveringslån

Renovera din sommarstuga smart

Ett annat klassiskt misstag är att renoveringen blir dyrare än man först tänkt.
- Gör en noggrann budget så att ni har koll på alla utgifter. Det är lätt att glömma detaljer, som att skruvar och spikar är dyra - och att man behöver många av dem!

Vill man hålla nere kostnaderna vid renovering av fritidshuset tipsar Charlotte Andersson att man kan göra mycket själv om man är hyfsat händig och villig att läsa på.
- Men tänk på att man inte får göra fasta elinstallationer själv, de måste utföras av en auktoriserad elektriker. Ett misstag kan få stora konsekvenser.

Det tar ett tag att värma upp en utkyld stuga, så det är ofta värt att lägga lite extra pengar på att kunna värma upp stugan snabbt.

Tips vid renovering av vinterstugan

Olika typer av fritidshus kräver olika typer av underhåll och renovering. För en stuga som ska användas vintertid bör man satsa på bra isolering.
- Det tar ett tag att värma upp en utkyld stuga, så det är ofta värt att lägga lite extra pengar på att kunna värma upp stugan snabbt, eller investera i en lösning för att fjärrstyra värmen, så att man kan starta uppvärmningen i god tid innan man kommer dit, säger Charlotte Andersson.

Oavsett om du renoverar en sommar- eller vinterstuga behöver du ha en strategi för att förhindra att vattnet fryser i stugan under kalla vinterdagar.
- I en stuga som endast används på sommaren kan man tömma systemet på vatten, och då krävs ingen uppvärmning. Men om man har vatten på under vintern måste man tänka på att ha grundvärme i byggnaden under vintern, säger Charlotte Andersson.

Byggexpertens tre bästa tips inför renovering av fritidshuset:

  • Börja med en teknisk bedömning. Har man inte kunskapen att själv bedöma vad som behöver göras med fritidshusets konstruktion och grund innan man startar renoveringen, bör man rådfråga någon som är insatt.
  • Ta hjälp till rätt saker. Om du inte är så händig är det bra att använda fackmän till sådant som är svårt att göra något åt efteråt, som att bygga upp en vägg eller regla upp golv. Själv kan man göra enklare saker som att måla väggar och sätta upp lister.
  • Satsa på bra isolering. Det är lätt att tänka att isolering bara är viktigt för vinterstugor. Men även sommarstugor behöver en bra isolering för att hålla värmen under kyliga höst- och vårdagar - och för att hålla värmen ute under de varmaste sommardagarna.
Om experten

Charlotte Andersson är byggnadsingenjör med lång erfarenhet av renoveringar och byggprojekt.

Idag driver hon det egna företaget Ingenia Byggkonsult - och hon är också byggexpert på byggahus.se.

Ska du renovera fritidshuset?

En lyckad renovering av fritidshuset gör det mer praktiskt och trivsamt – samtidigt som du ser till att bevara husets värde. Vårt renoveringslån är ett privatlån som inte kräver någon säkerhet. Du kan ansöka om ett renoveringslån på mellan 10000 – 350000 kronor. Vi tar ingen uppläggnings- eller aviavgift.

Läs mer och räkna på renoveringslån

Fler tips!

4 tips när du ska renovera badrummet
7 smarta tips inför köksrenoveringen