Hoppa direkt till innehållet

Köpa begagnad elbil? Så här ska du tänka

4 min · Publicerad 2023-04-19

Utbudet av begagnade elbilar har aldrig varit större, samtidigt som priserna sjunker. Martin Fransson, VD på bilhandelstjänsten Wayke, tipsar om vad du ska tänka på innan du köper begagnad elbil.

Under inledningen av 2023 har priserna på begagnade elbilar gått ner med drygt 11%, enligt statistik från Wayke. Samtidigt har utbudet på begagnade elbilar nästan dubblerats under samma tid.

– Det beror primärt på att många treåriga leasingavtal har gått ut. 2020 var ett bra år för leasing av elbilar, nu börjar de bilarna komma tillbaka till bilhandlarna och finns därmed ute till försäljning, säger Martin Fransson.

Backar man bandet till början av 2022 så rådde det bilbrist, i synnerhet på begagnade elbilar där efterfrågan var enorm. Det ökade utbudet gör att det nu finns andra möjligheter att köpa mer prisvärda begagnade elbilar.

– Förr bestod andrahandsmarknaden av elbilar antingen av dyra premiumbilar eller budgetbilar med kort räckvidd. Att du nu kan köpa en begagnad elbil med 40 mils räckvidd för cirka 400 000 kronor har inte varit möjligt tidigare, säger Martin Fransson.

Utgå ifrån dina behov

Så vad är det viktigaste att tänka på när du funderar på att köpa begagnad elbil?
­– Först och främst måste man utgå ifrån sina behov. Hur långt behöver jag komma på en laddning? Hur ser laddningsmöjligheterna ut dit jag åker frekvent? Reflektera kring din vardagskörning, inte någon enstaka resa till fjällen en vecka per år, säger Martin Fransson.

Många av de elbilar som nu kommer ut på andrahandsmarknaden har en räckvidd på 30–40 mil. Det räcker gott för de flesta vardagsbehov.

Gör en budget

Just att göra en budget är en förutsättning för att kunna göra sitt urval.
– Under 400 000 är det svårt att hitta en bra begagnad elbil. I månadskostnad bör man vara beredd att betala minst 6000 kronor, med dagens räntor och försäkringskostnader, säger Martin Fransson.

En stor del av kostnaden tjänar du dock in på driftskostnaden.
– Om vi säger att elpriset ligger på 1 kr per kWh så kostar det 70 kronor att ladda ett batteri på 70 kilowatt. Då kommer du cirka 40 mil. En sådan tankning med diesel skulle kosta mellan 500 och 800 kronor, säger Martin Fransson.
Att installera en laddstolpe hemma kostar runt 8 000 kronor, men paketeras numera ofta i priset på begagnade elbilar.

Gör din research

Att köpa begagnad elbil ställer lite högre krav på köparen, menar Martin Fransson. Eftersom marknaden är relativt ny är det viktigt att göra sin research och ta reda på vad som gäller för olika bilar.

– Vad är det för garantier på batteriet från tillverkaren? Vad är det för garantier som gäller hos återförsäljaren? Ring runt till försäkringsbolag och kolla vad som gäller vid skador på batteriet.

Se till att du får ett batteritest

Många återförsäljare erbjuder idag batteritest. Ett riktigt utfört batteritest är en noggrann genomgång av batteriets kapacitet, som mynnar ut i ett värde mellan 0 och 100, där 100 betyder att batteriet är helt nytt. Martin Fransson jämför det med att man på en Iphone kan kolla telefonens ”batterihälsa”.

– Jag tycker att du åtminstone ska fråga återförsäljaren om de kan tillhandahålla ett batteritest. Om de inte kan göra det är det extra viktigt att försäkra sig om vilka garantier som gäller.

Expertens 5 saker att tänka på vid köp av begagnad elbil

  • Välj bil efter behov. Reflektera kring din vardagskörning och vilken räckvidd du behöver, samt vilka laddmöjligheter du har. Utgå ifrån ditt vardagliga behov, inte semesterresorna enstaka dagar per år.
  • Gör en budget. Låt den ligga till grund för din research och urval av bilar.
  • Gör noggrann research. Ta reda på vilka garantier som gäller hos tillverkare och återförsäljare och vad som ingår i din potentiella försäkring. Se till att det finns dokumentation och foton under bilen på batteriet, så att du vet att batteriet inte är skadat.
  • Försäkra dig om att återförsäljaren kan erbjuda ett batteritest.
  • Se till att du får två olika laddkablar med när du köper bilen – en laddkabel för högspänning och en för vanlig stickproppskontakt. Ha alltid båda kablarna i bilen, förutsätt inte att det alltid finns vid laddstationer.
Martin Fransson, ler in i kameran med laptop i handen.
Om experten:

Martin Fransson är född och uppvuxen med bilar. Han är VD och en av grundarna av bilhandelstjänsten Wayke.

Wayke är en marknadsplats som samlar den seriösa bilhandels bilar för att ge konsumenterna ett tryggare bilköp. www.wayke.se

Funderar du på att köpa begagnad elbil?

Att använda sparade pengar för att finansiera hela eller delar av köpet är ett bättre alternativ än att låna pengar. Är det till och med så att du kan vänta med köpet tills du sparat ihop till det som behövs?

Om du ändå behöver ta ett privatlån så jämför först olika långivare för att se vilket lån som blir förmånligast för dig och tänk på att aldrig låna mer pengar än du behöver.

Läs mer om vårt elbilslån

Lånet ges ut av SEB Kort Bank AB med 6.25 % - 16.50 % rörlig årsränta. Om vi utgår från en exempelränta på 9.29 % blir den effektiva räntan 9.70 % för ett annuitetslån på 120 000 upplagt på 8 år (96 återbetalningstillfällen), med en uppläggningsavgift på 0 kronor. Vid oförändrad ränta skulle det totala beloppet att betala bli 170 496 kronor. Det innebär en månadskostnad på 1 776 kronor. Uppdaterat 02/2024.

Fler tips

Köpa begagnad elbil? Så här ska du tänka

Lästid: 4 min · Publiceringsdatum: 2023-04-19

Köpa begagnad elbil? Så här ska du tänka

Utbudet av begagnade elbilar har aldrig varit större, samtidigt som priserna sjunker. Martin Fransson, VD på bilhandelstjänsten Wayke, tipsar om vad du ska tänka på innan du köper begagnad elbil.

Kategorier: Bil

Så väljer du bästa familjebilen

Lästid: 3 min · Publiceringsdatum: 2022-04-04

Så väljer du bästa familjebilen

Har du blivit med bonusfamilj? Eller krävs plats för både hockeyutrustning och barnvagn? Oavsett behov finns det idag något för alla som letar familjebil. Här tipsar Martin Fransson, grundare av Wayke om vad du ska tänka på när du köper ny bil till familjen.

Kategorier: Bil

Läs våra bästa tips inför ditt bilköp

Lästid: 3 min · Publiceringsdatum: 2021-03-02

Läs våra bästa tips inför ditt bilköp

Det är lätt att bli osäker när man ska köpa begagnad bil. Tekniska detaljer ska kontrolleras, bilen ska provköras och priset förhandlas. Bilexperten Mats Rosengren på Hedin Parts and Logistics delar med sig av sina bästa tips för att göra ett så bra bilköp som möjligt.

Kategorier: Bil