7 tips att tänka på vid köp av husbil

Med ett hus på hjul är frihetskänslan total och möjligheterna att få uppleva fantastiska smultronställen och charmiga campingplatser enorma. Husbilsexperten Jörgen Nyström delar med sig av sina bästa tips till dig som planerar att köpa en begagnad husbil.

Intresset för att köpa husbil har blivit allt större bland svenskar, inte minst begagnade husbilar.

– Det stora husbilsintresset grundar sig i att vi människor idag har ett större behov av att resa smidigt, vara aktiva och tillbringa mer tid ute i naturen tillsammans med andra människor, säger Jörgen Nyström, kanslichef på Husvagnsbranschens Riksförbund HRF.

Dessutom har miljömedvetenheten och behovet av att göra klimatsmarta val vid resandet ökat, samtidigt som glesbygdsturismen blivit större och attraherar allt fler besökare, menar han.

Fördelar med att köpa en begagnad husbil

Som nybliven husbilsägare är det svårt att veta vilka behov man har om man aldrig upplevt husbilslivet innan. Generellt sett finns färre begagnade husbilar på marknaden jämfört med nya, då efterfrågan på begagnade husbilar ökat under de senaste åren.

– Det är först och främst mer ekonomiskt att investera i en begagnad husbil än att köpa en ny, vilket är tacksamt för plånboken. Dessutom är det generellt sett ett mer klimatsmart semesteralternativ att köpa en husbil jämfört med andra semesterformer såsom charterresor, säger Jörgen Nyström.

Priset varierar beroende på klass, storlek och årgång.

– Priset för en begagnad husbil ligger mellan 250 000 och 750 000 kronor. Det är vanligt att många nybörjare börjar med att köpa en begagnad husbil, för att testa på husbilslivet och förstå möjligheterna och sina egna behov med husbil, säger han.

Funderar du på att köpa husbil?

Läs mer och räkna på lånet

Så hittar du en husbil som passar dig

Det kan vara svårt att veta vilken husbil du ska köpa. Det första steget är att tänka efter vem som ska använda husbilen större delen av tiden, redan innan du köper den.

– Det kommer underlätta din husbilsvardag betydligt. En större husbil behövs om du vill att hela familjen ska få plats i den under semestern, medan det räcker att köpa husbil av mindre storlek om den bara är till för dig och din partner, säger Jörgen Nyström.

Nästa steg är att planera syftet med att köpa husbil.

Utöver de fasta kostnaderna som inköpspris och utrustning, är det viktigt att räkna med skatt, försäkring, drivmedel och parkeringsavgifter


– Kanske vill du kunna åka husbil till dina mountainbiketävlingar och behöver ett större utrustningsutrymme? Eller så planerar du att resa runt i Sverige någon vecka per år? Skriv ner behoven du vill att husbilen ska uppfylla och vad tanken med husbilen är, säger han.

Det tredje steget är att göra en budget och bestämma vad husbilen får kosta. Här är det viktigt att tänka igenom alla husbilskostnader under året, både förutsägbara och oförutsägbara.

– Utöver de fasta kostnaderna som inköpspris och utrustning, är det viktigt att räkna med skatt, försäkring, drivmedel och parkeringsavgifter. Att ha lite luft i budgeten för oförutsägbara utgifter som kan dyka upp, som exempelvis reparation och service, är toppen, säger han.

Ytterligare ett tips är att läsa olika branschtidningar som testar och recenserar husbilar.

– Med husbil är möjligheterna oändliga. Husbilen är den perfekta investeringen för dig som lockas av frihetskänslan att köra i väg utan något givet mål och njuta av tillvaron var du än hamnar, årets alla veckor. Inte bara under semesterveckorna, säger Jörgen Nyström.

Vill du ha fler tips och mer inspiration om vad du kan göra med din husbil och få större förståelse för dina behov som ny husbilsägare? Gå in på Mobiltboende.se – här finns matnyttig information som kan hjälpa dig på traven.

Expertens 7 tips att tänka på vid köp av husbil:

  • Planera användandet – Tänk efter vem som kommer använda husbilen större delen av tiden, redan innan köpet.
  • Ha ett tydligt syfte – Skriv ner behoven du vill att husbilen ska uppfylla och vad tanken med husbilen är.
  • Budgetera smart – Tänk igenom alla husbilskostnader under året och lista dem i en budget, inklusive eventuell reparation och service.
  • Handla säkert – Att köpa en begagnad husbil av en auktoriserad återförsäljare är mer fördelaktigt än att köpa av en privatperson. Oftast har det då gjorts noggrann besiktning av fordonet och konsumentköplagen gäller alltid när du handlar från ett företag.
  • Investera i en godkänd husbil – Se till att husbilen genomgått en godkänd besiktning, är varudeklarerad och att du själv får kolla igenom att den stämmer innan köpet.
  • Köp klimatsmart – En tillräckligt ny, begagnad husbil som drivs med HVO/Fame (miljödiesel) ger lägre CO2-utsläpp.
  • Läs branschtidningar – Branschtidningar testar och recenserar olika husbilar. Det ger dig en bra inblick i husbilslivet och vilken husbil som passar dig och dina behov bäst.
Om experten

Jörgen Nyström är kanslichef på Husvagnsbranschens Riksförbund HRF, som är den samlande organisationen för företag med svensk anknytning till mobilt boende. 

Mer inspiration och information om husbilslivet hittar du på husvagnsbranschen.se
Fotograf: Bengt Spjuth

Funderar du på att köpa husbil?

Alla har olika behov när det kommer till att välja bil. Hos oss kan du låna till en begagnad husbil med låg ränta och bra villkor. Vårt billån är ett privatlån som inte kräver någon säkerhet. Du kan ansöka om ett lån på mellan 10000 – 350000 kronor. Vi tar ingen uppläggnings- eller aviavgift.

Läs mer och räkna på lånet

Fler tips!

4 tips när du köper en bil
Ny eller begagnad bil? För- och nackdelarna
Tips för att välja rätt familjebil