Ny eller begagnad bil? Vi listar för- och nackdelar

En sprillans ny eller en lite äldre, begagnad bil? Hur väljer man rätt? Heléne Lilja, på Riksförbundet M Sverige, svarar på frågorna som kan avgöra ditt nästa bilköp.

Om jag funderar på båda alternativen

Hur vet jag vilket alternativ som passar just mig bäst?
– Gör en prioritetslista över saker du ser som allra viktigast med bilen. Alltså budget, storlek, utrustning, antal sittplatser och kanske även dragvikt – det vill säga den totala vikten av släpvagn och last. Stäm sedan av punkt för punkt mot olika bilmodeller.


Finns det någon tidpunkt på året det är bättre att köpa respektive alternativ?
– Begagnade bilar är ofta lite dyrare under våren när många planerar för en semesterresa med bil. Nya bilar kan vara lite billigare i början av året, om man nöjer sig med förra årets modell.

Hög tid att köpa eller byta bil?

Läs mer och räkna på billån

Vilket är det mest klimatsmarta alternativet?
– Det finns flera alternativ både när det gäller nya och begagnade bilar. Vissa bilar har inga utsläpp när de körs, som elbilar eller vätgasbilar, men kan i stället orsaka utsläpp när de produceras. En laddhybrid är bra men bara om den laddas och körs på el, eftersom det endast är då den är utsläppsfri. I fallande ordning är de bästa valen sedan biogas eller HVO100, etanolbil, dieselbil följt av bensinbil.

Om jag funderar på en ny bil

Vilka är fördelarna och nackdelarna med en ny bil?
– Nackdelen är att en ny bil är en stor investering. En stor del av kostnaden de första åren är bilens värdeminskning. En av de främsta fördelarna brukar däremot vara att du har garantier och försäkringar flera år framåt som minskar risken för oförutsedda problem och kostnader. Om du behöver en bil som startar och går utan problem är det bra med en ny bil.

En ny bil har sin största kostnad i värdeminskningen. Men behåller du den länge planar kurvan ut och då spelar det ingen roll.


Vad ska jag främst tänka på?
–En ny bil har sin största kostnad i värdeminskningen. Men behåller du den länge planar kurvan ut och då spelar det ingen roll. Ta också reda på malus-skatten, en skatt för bilar med höga utsläpp. Fråga också om leveranstiden. Men tänk på att det idag kan vara svårt att få ett exakt besked och att planerat leveransdatum kan komma att ändras något.

Om jag funderar på en begagnad bil

Vilka är fördelarna och nackdelarna med en begagnad bil?
–En begagnad bil köper du med fördel om du vill komma ner lite i pris. Dessutom slipper du de första årens stora värdeminskning. Men eftersom begagnade bilar ofta är mer eller mindre slitna kan det vara bra att jobba upp en buffert som kan täcka upp för eventuella reparationer, ju äldre bilen blir.

Vad ska jag främst tänka på?
– Den viktigaste informationen bör du hitta i varudeklarationen. Den ska finnas på bilens vindruta där bilen säljs. Gå sedan igenom bilens skick. Vid köptillfället finns det prutmån att ta till, exempelvis om bilen behöver service, kamremsbyte eller nya däck snart. Har den begagnade bilen stått länge hos bilhandlaren är det också något köparen kan dra fördel av. Fråga om du kan få ner priset eller om extra utrustning, som exempelvis dragkrok eller motorvärmare, kan ingå i köpet.

Ny eller begagnad bil? – Här kommer några tips:

Ny bil

 • Fördelar: Du har garantier och försäkringar flera år framåt om något oförutsägbart skulle hända.
 • Nackdelar: Det är en stor investering. Alla nya bilar har en stor värdeminskning de första åren.
 • Tänk på:
  -Ta reda på malus-skatten, en skatt för bilar med höga utsläpp.
  -Att exakt leveransdatum kan vara svårt att få besked om.

Begagnad bil

 • Fördelar: Är billigare att köpa och du slipper de första årens stora värdeminskning.
 • Nackdelar: Är i sämre skick och kan vara mer eller mindre sliten.
 • Tänk på:
  -Läs igenom bilens varudeklaration noga – här står den viktigaste informationen.
  -En äldre, begagnad bil går lättare sönder. Tänk därför på att jobba upp en buffert, som kan täcka eventuella reparationer i framtiden.
  -Det är absolut prutläge om: bilen stått länge hos bilhandlaren eller om den snart behöver service som exempelvis kamremsbyte och nya däck. -Förutom ett lägre pris, försök också få med extra utrustning i köpet, som dragkrok eller motorvärmare.

Hur säker är den bilmodell du är intresserad av? Gå in på euroncap.com – här listas säkerhetstester för bilar från år 2016 och framåt.

Om experten

Heléne Lilja är chef för kommunikation & samhälle på Riksförbundet M Sverige (tidigare Motormännen) 

som är landets största konsumentorganisation för bilister och andra trafikanter. www.msverige.se

Hög tid att köpa eller byta bil?

Alla har olika behov när det kommer till att välja bil. Hos oss kan du låna till en begagnad eller ny bil med låg ränta och bra villkor. Vårt billån är ett privatlån som inte kräver någon säkerhet. Du kan ansöka om ett billån på mellan 10000 – 350000 kronor. Vi tar ingen uppläggnings- eller aviavgift.

Läs mer och räkna på billån

Fler tips!

4 tips när du köper en bil
Tips för att välja rätt familjebil
7 tips att tänka på vid köp av husbil