Att tänka på vid båtköp

Allt fler svenskar upptäcker det härliga med båtlivet. Frihet, frisk luft och chans till spännande naturupplevelser och mysiga strandhugg. Men att köpa en båt är inte alltid helt enkelt.

Det finns båtar för alla behov och i alla prisklasser - och det kan vara svårt att veta vilken fritidsbåt man ska köpa. En som vet hur man väljer båt och vilka saker som är viktiga att kolla upp inför båtköpet är Mats Eriksson, vd på Båtbranschens riksförbund SweBoat.
- Utgå från vad du ska ha båten till. Det är stor skillnad på om man är ute efter en segelbåt som familjen ska ha istället för sommarstuga, eller om man vill ha en liten och snabb motorbåt för att kunna åka vattenskidor ett par gånger per sommar, säger Mats Eriksson.

Har du bestämt dig för att skaffa båt?

Läs mer och räkna på båtlån

Se över hela båtekonomin

Nästa steg är att göra en budget och bestämma vad båten får kosta både i inköp och underhåll. Tänk igenom alla båtkostnader under året: vissa saker är förutsägbara som båtplats, försäkring, drivmedel och service av motorn, medan andra inte går att förutse.
- Att ha båt är lite som att ha en bil, det blir alltid oförutsedda utgifter. Du kanske går på grund och propellern skadas och behöver bytas ut. Eller så är det en ruta som läcker in som måste repareras, säger Mats Eriksson.

För den som köper båt för första gången är Mats Erikssons råd att inte köpa för stort och dyrt.

Satsa på en båt som du har råd med och som inte äter upp hela semesterkassan


- Satsa på en båt som du har råd med och som inte äter upp hela semesterkassan. Man kan ganska lätt byta upp sig efter en säsong.

Så blir båtköpet en bra affär

- Om man ska köpa en båt som kostar från 200 000 kronor och uppåt ska man alltid anlita en besiktningsman som går igenom båten. Då slipper man obehagliga överraskningar i efterhand, säger Mats Eriksson.

Om man köper en begagnad båt och inte anlitar en besiktningsman behöver man läsa på kring de viktigaste sakerna som ska inspekteras.
- Jag råder alla att ta reda på så mycket som möjligt om båtens historik och kolla serviceboken så att man ser att den har servats ordentligt av en verkstad, säger Mats Eriksson. Den fysiska inspektionen skiljer sig åt mellan olika båttyper, men man ska alltid kolla efter sprickor i skrovet och att motorn är i bra skick. Är det en segelbåt så behöver man kolla skicket på riggen och segel.

Båtexpertens fyra tips för dig som vill göra en bra båtaffär:

  • Ha koll på båtens värde över tid. En ny båt sjunker mest i värde de 2-3 första åren, efter det har de kvar cirka 75% av nybåtsvärdet. Använd sökbåt.se för att kolla upp hur båtar av olika årsmodeller sjunker i värde.
  • Handla båt lokalt. Dagens båtmarknad är global, och kanske blir man sugen på att göra ett klipp när man ser en billig båt som är till salu i andra sidan av landet. Men det billigare priset kan snabbt ätas upp av kostnaden för att frakta hem båten och eventuella problem som kan uppstå vid service och lagning.
  • Gör ett tryggt köp. Det kan vara dyrare att köpa en begagnad båt via ett företag än från en privatperson. I gengäld kan det vara säkrare eftersom de oftast gjort en noggrann genomgång och lagat trasiga detaljer, dessutom gäller konsumentköplagen alltid när du som privatperson handlar från ett företag.
  • Engagera fler i båtköpet. Oavsett om du köper båt för familjen eller tillsammans med kompisar är det viktigt att alla som ska använda båten är delaktiga i beslutet och trivs med båttypen. Det finns inget dyrare än en oanvänd båt.
Om experten

Mats Eriksson är vd på Båtbranschens riksförbund SweBoat, som jobbar för att främja båtlivet.

Mer information och inspiration om båtlivet hittar du på sweboat.se eller på upplevbatlivet.se.

Fotograf: Lars-Åke Redéen

Har du bestämt dig för att skaffa båt?

Ny eller begagnad, stor eller liten - oavsett vad du planerar att sjösätta är det viktigt att välja en klok finansiering. Vårt båtlån är ett privatlån som inte kräver någon säkerhet. Du kan ansöka om ett båtlån på mellan 10000 – 350000 kronor. Vi tar ingen uppläggnings- eller aviavgift.

Läs mer och räkna på båtlån