Hoppa direkt till innehållet

Tipsen om du funderar på att installera solceller

3 min · Publicerad 2022-05-02

Är det dags att installera solceller? En bra investering både i miljön och i plånboken tycker många, men hur lång tid tar det egentligen att räkna hem investeringen? Och vad måste du tänka på innan du anlitar en solcellsfirma? Experten Christian Brandin delar med sig av sina bästa tips.

Under 2022 installerades 55 000 solcellsanläggningar i Sverige, en ökning med 50% jämfört med föregående år, enligt Energimyndigheten. Nästan 9 av 10 anläggningar tillhör privatpersoner med små anläggningar under 20kWh.

– Förutom att det är bra för klimatet så sänker det driftskostnaderna och höjer värdet på din fastighet, säger Christian Brandin, försäljningschef på Solkraft Sverige.

En anläggning på 11 kWh, som är standard för ett villatak, kostar mellan 160 000 och 180 000 kronor. Att räkna hem den kostnaden tar 4–8 år med nuvarande elpriser, menar Christian Brandin.

Takets läge, lutning, ålder och kvalité är viktig

Nästan alla fastigheter passar för solceller, så länge inte huset ligger mitt i skogen omgivet av skymmande trädkronor. Allra bäst är om taket ligger i söderläge, som har flest soltimmar. Men det fungerar även utmärkt med öst-väst-tak.

– Då har du hög produktion på morgonen när familjen ska duscha och göra frukost, samt på eftermiddagen när ni kommer hem och vill ladda elbilen, laga mat, titta på TV och ladda mobilerna, säger Christian Brandin.

På tak i norrläge är exponeringen mot solljus så pass låg att det riskerar att inte bli lönsamt att montera solpaneler. Men det installeras solceller även på norrtak, särskilt om taket har en liten lutning.

Den optimala lutningen på taket varierar beroende på vilket väderstreck taket lutar åt. Lutningen på sydtak ska helst vara runt 40 grader, men Christian Brandin menar att betydelsen av den optimala lutningen ibland överdrivs. – I effekt skiljer det bara några få procent på lutningar mellan 20 och 60 grader.

Ännu viktigare är att försäkra sig om att takets ålder och kvalité inte är för gammalt och dåligt. Om taket är uppemot 25 år gammalt rekommenderas att ta in en takfirma som får titta på det.

Det finns många saker som måste undersökas på plats. Var sitter el-centralen? Hur ser det ut under takpannorna?

Se till att företaget kommer ut på plats

Ett tips från Christian Brandin är att se till att det solcellsföretag som du tänker anlita kommer ut på ett hembesök. Dels för att du ska få en bra känsla för företaget, dels för att de ska kunna titta på hur de verkliga förutsättningarna ser ut.

– Det finns många saker som måste undersökas på plats. Var sitter el-centralen? Hur ser det ut under takpannorna? Vilka är måtten på ditt tak, finns det några hinder att ta hänsyn till? Har du önskemål om kabeldragning? Vilka paneler lämpar sig bäst för ditt tak?

Det är inte bara materialet och installationen som du ska ställa krav på.
– Det ska även finnas en support som du kan vända dig till om det händer något och vara trygg med att du får bra support och garantier under lång tid, säger Christian Brandin.

Tänk långsiktigt

Ett annat tips är att boka in ytterligare något solcellsföretag som kommer ut för ett hembesök och lämnar offert. När du sedan jämför företagen rekommenderar Christian Brandin att du inte bara stirrar dig blind på kostnaden.

– Jämför äpplen med äpplen. Många jämför inte samma komponenter, garantier och installerad effekt och då kommer det skilja avsevärt i pris ibland.

När det kommer till val av material menar Christian Brandin att du ska tänka långsiktigt.
– Välj en panel som är lite bättre. Den ska sitta på taket i 20–30 år. När du väljer en bättre panel får du bättre teknik, som till exempel innebär mindre förluster när elen transporteras. Du får även bättre garantier. Dels är det en trygghet för dig, dels är det värdehöjande om du ska sälja din fastighet och det fortfarande är 5–10 års garantitid på panelerna.

När är bästa tiden att installera solceller?

Tidpunkten på året för installation spelar ingen större roll, men vill man få igen så mycket som möjligt av sin investering på kort sikt är det bäst att vara klar med installationen innan mars, då de bra solmånaderna börjar.

– Jag brukar säga att bästa tiden att installera solceller var igår, säger Christian Brandin.

Expertens 7 tips för dig som funderar på solceller

  1. Anlita ett solcellsföretag som har varit med i branschen i några år, som har kompetensen att installera på rätt sätt.
  2. Lutning på taket och åt vilket väderstreck ditt tak lutar är visserligen betydande frågor, men ta kostnadsfri hjälp av ett företag som kommer ut och tittar på ditt hus för att få hjälp att besvara alla funderingar kring just din fastighet.
  3. Försäkra dig om takets kvalité. Gå genom solcellsfirman som ofta har bra samarbeten med takfirmor och få en kostnadsfri genomgång av taket.
  4. Välj en panel som är lite bättre. Det ska sitta på taket i 20–30 år. När du väljer en bättre panel får du bättre teknik i panelen och du får bättre garantier. Det lönar sig i långa loppet.
  5. Installera så många solcellspaneler som möjligt på samma gång. Att bygga på med fler paneler allteftersom kan ibland visa sig vara kopplingsmässigt svårt att genomföra.
  6. Underhåll av panelerna behövs inte. Visst, det kan komma lite snö eller pollen, men den lilla produktionen som du förlorar tar du igen på några timmar en solig sommardag. Regn och blåst sköter underhållet åt dig.
  7. Tänk långsiktigt och se investeringen i sin helhet.
Christian Brandin har svart v-ringad t-shirt och står framför en grå bakgrund.
Om experten

Christian Brandin är försäljningschef på Solkraft Sverige. Företaget installerar solceller till alla typer av fastigheter – kommersiella,

bostadsrättsföreningar, fritidshus och villor. De utför installationer från Ystad upp till Uppsala.

https://www.solkraftsverige.se/

Funderar du på att installera solceller?

Att använda sparade pengar för att finansiera hela eller delar av köpet är ett bättre alternativ än att låna pengar. Är det till och med så att du kan vänta med köpet tills du sparat ihop till det som behövs?

Om du ändå behöver ta ett privatlån så jämför först olika långivare för att se vilket lån som blir förmånligast för dig och tänk på att aldrig låna mer pengar än du behöver.

Läs mer om vårt solcellslån

Lånet ges ut av SEB Kort Bank AB med 6.25 % - 16.50 % rörlig årsränta. Om vi utgår från en exempelränta på 9.29 % blir den effektiva räntan 9.70 % för ett annuitetslån på 120 000 upplagt på 8 år (96 återbetalningstillfällen), med en uppläggningsavgift på 0 kronor. Vid oförändrad ränta skulle det totala beloppet att betala bli 170 496 kronor. Det innebär en månadskostnad på 1 776 kronor. Uppdaterat 02/2024.

Fler tips

Så renoverar du med hållbarhet i fokus
Så renoverar du med hållbarhet i fokus

Lästid: 3 min · Publiceringsdatum: 2024-01-29

Så renoverar du med hållbarhet i fokus

Att renovera sitt hem är inte bara ett estetiskt val utan även en strategisk investering för att öka värdet över tid. Marielle Jungerup, mäklare på Bjurfors, delar sina bästa tips på hur du kan renovera med både stil och långsiktighet i åtanke, samtidigt som du tar hänsyn till miljövänliga alternativ.

Kategorier: Renovering

Tipsen inför en FTX installation

Lästid: 3 min · Publiceringsdatum: 2023-11-29

Tipsen inför en FTX installation

Med stigande energikostnader så letar allt fler bostadsägare efter smarta lösningar som gynnar både miljön och ekonomin. Ett alternativ som blir alltmer populärt är FTX ventilation. Thomas Oltnäs, på Swegon, tipsar om vad du bör tänka på innan du installerar FTX aggregat.

Kategorier: Energi Renovering

Tänk på det här när du ska klimatsäkra bostaden
Tänk på det här när du ska klimatsäkra bostaden

Lästid: 3 min · Publiceringsdatum: 2023-11-01

Tänk på det här när du ska klimatsäkra bostaden

Klimatförändringarna har medfört en ökad risk för översvämning och kraftig storm. I takt med det växande intresset för att klimatsäkra bostaden, funderar många på hur de själva kan stärka sitt hem. Patrik Sandesjö, grundare av Besiktningsföretaget, tipsar om vad du bör tänka på.

Kategorier: Renovering