Hoppa direkt till innehållet

Renovera ditt fritidshus

2 min · Publicerad 2021-03-01

Att renovera sitt fritidshus kan bli både svårt och dyrt. Vi bad byggnadsingenjören och byggexperten Charlotte Andersson dela med sig av sina bästa tips till dig som planerar att renovera ditt sommarhus eller fjällstuga.

Har du köpt fritidshus nyligen? Eller är du sugen på att rusta upp den gamla pärlan? För den som aldrig renoverat ett fritidshus tidigare finns det några klassiska fällor att undvika. Ett vanligt misstag är att börja i fel ände:
- Före du sätter igång måste du ta reda på om den ombyggnad eller renovering du har tänkt göra kräver bygglov, bygganmälan eller liknande, säger Charlotte Andersson.

Som lekman är det lätt att fokusera på det som syns, som tapeter, golv och inredning. Men det är viktigt att först ta reda på vad som behöver göras med huset rent tekniskt för att det ska fungera och hålla på sikt.

- Innan man lägger pengar på att tapetsera om en fläckig vägg, så behöver man ta reda på vad som orsakat fläckarna. Kanske läcker det in vatten från taket och då måste man åtgärda det först, säger Charlotte Andersson.

Renovera din sommarstuga smart

Ett annat klassiskt misstag är att renoveringen blir dyrare än man först tänkt.
- Gör en noggrann budget så att ni har koll på alla utgifter. Det är lätt att glömma detaljer, som att skruvar och spikar är dyra - och att man behöver många av dem!

Vill man hålla nere kostnaderna vid renovering av fritidshuset tipsar Charlotte Andersson att man kan göra mycket själv om man är hyfsat händig och villig att läsa på.
- Men tänk på att man inte får göra fasta elinstallationer själv, de måste utföras av en auktoriserad elektriker. Ett misstag kan få stora konsekvenser.

Det tar ett tag att värma upp en utkyld stuga, så det är ofta värt att lägga lite extra pengar på att kunna värma upp stugan snabbt.

Tips vid renovering av vinterstugan

Olika typer av fritidshus kräver olika typer av underhåll och renovering. För en stuga som ska användas vintertid bör man satsa på bra isolering.
- Det tar ett tag att värma upp en utkyld stuga, så det är ofta värt att lägga lite extra pengar på att kunna värma upp stugan snabbt, eller investera i en lösning för att fjärrstyra värmen, så att man kan starta uppvärmningen i god tid innan man kommer dit, säger Charlotte Andersson.

Oavsett om du renoverar en sommar- eller vinterstuga behöver du ha en strategi för att förhindra att vattnet fryser i stugan under kalla vinterdagar.
- I en stuga som endast används på sommaren kan man tömma systemet på vatten, och då krävs ingen uppvärmning. Men om man har vatten på under vintern måste man tänka på att ha grundvärme i byggnaden under vintern, säger Charlotte Andersson.

Byggexpertens tre bästa tips inför renovering av fritidshuset:

  • Börja med en teknisk bedömning. Har man inte kunskapen att själv bedöma vad som behöver göras med fritidshusets konstruktion och grund innan man startar renoveringen, bör man rådfråga någon som är insatt.
  • Ta hjälp till rätt saker. Om du inte är så händig är det bra att använda fackmän till sådant som är svårt att göra något åt efteråt, som att bygga upp en vägg eller regla upp golv. Själv kan man göra enklare saker som att måla väggar och sätta upp lister.
  • Satsa på bra isolering. Det är lätt att tänka att isolering bara är viktigt för vinterstugor. Men även sommarstugor behöver en bra isolering för att hålla värmen under kyliga höst- och vårdagar - och för att hålla värmen ute under de varmaste sommardagarna.
Charlotte Andersson blickar bort från kameran iklädd gul bygghjälm.
Om experten

Charlotte Andersson är byggnadsingenjör med lång erfarenhet av renoveringar och byggprojekt.

Idag driver hon det egna företaget Ingenia Byggkonsult - och hon är också byggexpert på byggahus.se.

Ska du renovera fritidshuset?

Att använda sparade pengar för att finansiera hela eller delar av köpet är ett bättre alternativ än att låna pengar. Är det till och med så att du kan vänta med renoveringen tills du sparat ihop till det som behövs?

Om du ändå behöver ta ett privatlån så jämför först olika långivare för att se vilket lån som blir förmånligast för dig och tänk på att aldrig låna mer pengar än du behöver.

Läs om vårt renoveringslån

Lånet ges ut av SEB Kort Bank AB med 6.25 % - 16.50 % rörlig årsränta. Om vi utgår från en exempelränta på 9.29 % blir den effektiva räntan 9.70 % för ett annuitetslån på 120 000 upplagt på 8 år (96 återbetalningstillfällen), med en uppläggningsavgift på 0 kronor. Vid oförändrad ränta skulle det totala beloppet att betala bli 170 496 kronor. Det innebär en månadskostnad på 1 776 kronor. Uppdaterat 02/2024.

Fler tips

Så renoverar du med hållbarhet i fokus

Lästid: 3 min · Publiceringsdatum: 2024-01-29

Så renoverar du med hållbarhet i fokus

Att renovera sitt hem är inte bara ett estetiskt val utan även en strategisk investering för att öka värdet över tid. Marielle Jungerup, mäklare på Bjurfors, delar sina bästa tips på hur du kan renovera med både stil och långsiktighet i åtanke, samtidigt som du tar hänsyn till miljövänliga alternativ.

Kategorier: Renovering

Lästid: 3 min · Publiceringsdatum: 2023-11-29

Tipsen inför en FTX installation

Med stigande energikostnader så letar allt fler bostadsägare efter smarta lösningar som gynnar både miljön och ekonomin. Ett alternativ som blir alltmer populärt är FTX ventilation. Thomas Oltnäs, på Swegon, tipsar om vad du bör tänka på innan du installerar FTX aggregat.

Kategorier: Energi Renovering

Tänk på det här när du ska klimatsäkra bostaden

Lästid: 3 min · Publiceringsdatum: 2023-11-01

Tänk på det här när du ska klimatsäkra bostaden

Klimatförändringarna har medfört en ökad risk för översvämning och kraftig storm. I takt med det växande intresset för att klimatsäkra bostaden, funderar många på hur de själva kan stärka sitt hem. Patrik Sandesjö, grundare av Besiktningsföretaget, tipsar om vad du bör tänka på.

Kategorier: Renovering