Minska din elförbrukning – Våra bästa tips

Elpriserna spås nå rekordhöga höjder i vinter. Så hur ska du värma upp bostaden utan att bli ruinerad? Energiexperten Lars Nordström på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, går igenom vilka värmekällor som är bäst och hur du minskar din elförbrukning i hemmet.

I augusti steg månadsmedelpriset på el till rekordnivåer i södra halvan av Sverige och prognosen framöver pekar mot en fortsatt prishöjning. Nu undrar många hushåll vad som gör störst skillnad på elräkningen - att spara på förbrukningen eller att investera i en ny värmekälla.

- På kort sikt handlar det om att spara in på förbrukningen. Det är de klassiska tipsen. Tvätta en full tvättmaskin, häng tvätten i stället för att torktumla, stäng av elementen när du vädrar, säger Lars Nordström, professor i elkraftteknik på KTH.

Luftvärmepump - ett bra komplement

På längre sikt har du, beroende på om du bor i villa, fritidshus eller i en lägenhet, olika stor anledning att se över om du kan göra några investeringar i alternativa värmekällor. Lars Nordströms tre bästa tips är luftvärmepump, bergvärme och solceller. 

- För den som bor i en villa eller har ett fritidshus med direktverkande el är en luftvärmepump den enklaste och bästa investeringen. Det är ett komplement till el-element som halverar din elförbrukning, i bästa fall långt mer än så, säger Lars Nordström.
En mellanklassmodell plus installation kostar mellan 25 000 och 40 000 kronor. Fördelen med luftvärmepump är att det bara tar några timmar för en elektriker att installera. En investering som går snabbt att räkna hem med nuvarande elpriser.

- Det är en fläkt som fästs på utsidan av huset och som utnyttjar energin i utomhusluften. Den fungerar ner till omkring 20 minusgrader, men ju kallare det är utomhus desto mer el behöver luftvärmepumpen för att värma upp luften. På så sätt blir den mindre kostnadseffektiv ju kallare det är utomhus, säger Lars Nordström.

Funderar du på att byta värmekälla i din bostad?

Läs mer och räkna på privatlån

Bergvärme för större villor

För villor och fritidshus med högt energibehov är bergvärme ett bra alternativ. Framför allt för den som redan har ett vattenburet uppvärmningssystem med någon typ av värmepanna. Visserligen en stor investering för mellan 100 000 och 200 000, men en som ofta betalar av sig redan från första dagen.

- Bergvärme tar vara på den energi som finns i berggrunden i form av exempelvis lagrad solenergi och pumpar upp den. Det som krävs är en bergvärmepump, men sedan är det borrning av bergvärmebrunn samt installation som kräver en del jobb som kan variera i omfattning, säger Lars Nordström.

Solcellspaneler till våren

En investering i samma prisklass som bergvärme är solceller. För den som tänker långsiktigt kan det vara ett klokt val.

Om du har en solcellsanläggning som producerar mer el än vad du själv förbrukar går det att sälja överskottet till ett elhandelsbolag.

 

- Den som installerade solcellspaneler för några år sedan har nog räknat hem den kostnaden snabbare än planerat, nu när elpriserna gått upp. Jag har hört om många som haft minus på sina elräkningar under sommaren, säger Lars Nordström.
Om du har en solcellsanläggning som producerar mer el än vad du själv förbrukar går det att sälja överskottet till ett elhandelsbolag. Elbolaget säljer sedan vidare elen till andra användare på elnätet och du får betalt. Du får alltså ett överskott på din elräkning i stället för att behöva betala. Överskottet använder du sedan under vinterhalvåret, när solcellerna absorberar mindre solljus och inte räcker till för att ditt hushåll ska vara självförsörjande, för att köpa el.

- Även om solceller inte är som mest lönsamt på vintern så kan det vara läge att se över den investeringen så snart som möjligt om man vill få det gjort till våren, säger Lars Nordström.
Oavsett vilken värmekälla du använder dig av menar Lars Nordström att det gäller att fråga sig en och samma sak.

- Hur mycket el får du för pengarna? Väg in allt. Kostnad för inköp av värmekälla, kostnad för installation och hur mycket bränsle du får per betalad kilowattimme. Detta behöver du inte räkna på själv, allt framgår om du tar in en offert för exempelvis bergvärme. Men det vet vi är att om du har direktverkande el utan komplement så får du en kilowattimme energi om du betalar för en kilowattimme el. Det är inte så effektivt i långa loppet.

Expertens 5 alternativa värmeval:

Känns luftvärmepump, bergvärme eller solceller som ett för stort kliv mot lägre elförbrukning? Här är fem andra tips från Lars Nordström, professor i elkraftteknik på KTH.

  • Isolera - En smart grej är att investera i en isolering av taket, väggarna eller byte av fönster. Det kan spara uppemot 15–25% värme från att lämna huset. Dessutom är det förmodligen kortare leveranstider och mindre efterfrågan än vid byte av värmekälla.
  • El-element med wifi-styrning – Ett budgetalternativ är att byta ut dina gamla el-element till nya med wifi-styrning. Då kan du sänka temperaturen några grader från mobiltelefonen när du inte är hemma. Finns att köpa för ett par tusen kronor.
    Elda med ved - För den som redan har en kamin och tillgång till ved är klassisk vedeldning ett effektivt sätt att snabbt få upp värmen i hemmet. Ur energiperspektiv är det dock ingen klok investering att bygga ny skorsten om det inte redan finns en, även om det är mysigt.
  • Täta fönstren - Bor du i lägenhet? Då har du troligtvis vattenburen fjärrvärme i hela huset och några alternativa värmekällor går inte att välja. Då handlar det mest om att skära ner på förbrukningen. Ett förslag är att köpa nya lister till fönster och balkongdörr så att inte värmen läcker ut. Givetvis är detta tips gångbart även för andra typer
  • Spara solidariskt – Det räcker att vi som samhälle sparar 5 till 10 procent på den totala energiförbrukningen så kan det ge rejäla sänkningar av det generella priset på el eftersom efterfrågan då minskar. Det blir en dubbel påverkan - du får direkt en lägre elräkning samtidigt som det över tid också blir billigare för alla.
Om experten

Lars Nordström är professor i IT-system för elkraftsstyrning på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. 

Han har tidigare varit expert på smarta elnät för EU-kommissionens räkning.

Funderar du på att byta värmekälla i din bostad?

Hos oss kan du låna till renoveringen med låg ränta och bra villkor. Vårt renoveringslån är ett privatlån som inte kräver någon säkerhet. Du kan ansöka om ett lån på mellan 10 000 - 350 000 kronor. Vi tar ingen uppläggnings- eller aviavgift

Läs mer och räkna på privatlån

Fler tips! 

7 smarta tips inför köksrenoveringen 

3 tips när du ska renovera fritidshuset

4 tips när du ska renovera badrummet