Så får du ut mest energi från dina solceller

Att installera egna solceller på huset är bra både för miljön och plånboken. Men för att få ut bästa möjliga effekt av din investering finns det några saker du behöver tänka på. Solcells-experten Malte Rungård, delar här med sig av sina bästa tips.

Har du ett sommarstugetak i sydvästläge, eller garagetak i helt sydlig riktning? För att veta om just ditt hus kan få ut bäst effekt av solceller finns det några saker du bör ha i beaktning. Det mest avgörande är takets ålder, takets lutning och riktning på huset i förhållande till väderstreck, menar Malte Rungård, Byggteknisk rådgivare på Villaägarnas Riksförbund.

-Solceller passar de flesta tak. Men takets ålder är viktigt eftersom det måste hålla solcellernas livslängd, som är cirka 30 år. Annars riskerar du att behöva lägga om både tak och solceller, vilket är dåligt både i miljö- och kostnadssynpunkt. Har du ett lite äldre tak kan det därför vara läge att renovera taket innan solcellerna läggs på, säger han.

Bäst effekt i söderläge

Takets lutning är också betydande för solceller. Den optimala lutningen beror på var i landet du bor. I södra Sverige är den cirka 40 grader och för norra Sverige är den cirka 45 grader. Skillnaden beror på att solen står olika högt i olika delar av landet.

En fundering många har är om det är tillräckligt många soltimmar i Sverige för att en investering i solceller ska löna sig. Enligt Malte Rungård skiner solen absolut tillräckligt i Sverige för att du ska kunna nyttja och få tillbaka de pengar du investerat i en solcellsanläggning.

– Bäst effekt får du om taket ligger i söderläge, men du behöver inte
utesluta andra väderstreck för det, även om just ett norrläge inte är optimalt. Tänk så här: ju längre bort från söder du placerar solcellerna på taket, desto längre tid kommer det ta att tjäna in investeringen, säger Malte Rungård.

Funderar du på att installera egna solceller?

Läs mer och räkna på privatlån

Anpassa användningen efter årstid

En solcellsanläggning blir en ännu bättre affär för den som gör aktiva val som rör sin energiförsörjning. Så som tidpunkter för användning av el och försäljning av överskottsel.

– På vintern kan spotpriset, alltså priset som elbolagen köper in elen för, uppgå till flera kronor per kilowatt, jämfört med kanske tio öre på sommaren. Skillnaderna är alltså enorma, så tänk smart och styr och anpassa din produktion och förbrukning efter det. Sälj gärna din överskottkilowatt dagtid och försök värma huset nattetid, säger Malte Rungård.

Glöm ej!

Tänk på att budgetera för att eventuellt behöva byta ut växelriktaren under solcellernas livstid. Det kostar från 20 000 kronor för en normalstor villa. Växelriktarens uppgift är att omvandla den likström som solcellerna producerar till växelström som används i bostaden.

Underhåll på egen hand

Bästa tid på året att installera solceller beror på var i landet du bor. Men dyrast är att betala för installatörer som jobbar när det riskerar att komma mycket snö, eftersom det går åt extra timmar för dem att skotta taket. För att spara ytterligare pengar finns det saker du som privatperson kan göra.

– Den som är händig kan ju med fördel lägga om taket på egen hand vid behov, innan solcellerna installeras. Var också noggrann med underhållet av solcellerna när de väl är på, till exempel genom att tvätta av dem efter pollensäsongen. Då blir de mer effektiva och håller längre, säger han och betonar:

All installation med el ska utföras av ett kontrollerat elinstallationsföretag som är godkänt att installera solceller enligt Elsäkerhetsverket


– Vad du däremot inte ska göra själv är allt som har med el att göra. All installation med el ska utföras av ett kontrollerat elinstallationsföretag som är godkänt att installera solceller enligt Elsäkerhetsverket. Och gärna med solcellscertifierade montörer enligt Svensk Solenergis branschorganisation.

Trots att solceller passar de flesta, finns det några typer av byggnader som är mindre lämpade för investeringen. Ett exempel är den som bor i radhus eller kedjehus. Anledningen är att reglerna för brandsäkerhet säger att det måste vara minst 2,5 meter från solcellsanläggningen till närmsta granne. Ett avstånd som kan vara svårt att hålla för hus som sitter i ihop.

”Ingen tid att förlora”

För den som är intresserad av solceller på taket tycker Malte Rungård inte att det finns någon som helst anledning att avvakta. Teknikutvecklingen går fort, samtidigt som tekniken aldrig har varit bättre. För den som ändå vill vänta in de senaste inom solcellsinnovation har han ett tips: satsa på att installera solceller på en del av taket nu. Vänta ett par år och installera sedan resten av taket med solceller som är det modernaste på marknaden, just då.

Vad är kostnaden för solceller?

En solcellsanläggning kostar alltifrån 80 000 till 200 000 kronor och uppåt på en normalstor villa. Effekten av solceller har ökat från 10 till 12 % till 20 % på kort tid. Det gör att du i dag kan räkna med en återbetalningstid på 10 till 15 år.

  1. Beställ i tid – På grund av det hårda trycket på solcellsanläggningar just nu, kan det vara svårt att tajma en viss period. Så tänk på att beställa allt i tid.
  2. Planera snöfri installation – Om du kan, undvik installation mitt i en snörik vinter, så slipper du betala installatören för extra snöröjning på taket.
  3. Välj rätt taklutning – I södra Sverige är den optimala lutningen cirka 40 grader och för norra Sverige är den cirka 45 grader.
  4. Tänk på taksäkerheten – Vid installationen, planera att det finns tillräckligt med stegar och säkerhetstrappsteg på taket att stå på. Så det går säkert att klättra runt.
  5. Underhåll solcellerna på taket – När solcellerna väl är på plats (och taket är säkert att klättra på) håll dem rena från exempelvis löv och pollen. Då håller de längre och blir mer effektiva.
  6. Var noga med märkningen– Märkningen är en viktig del för att din elinstallation ska vara fackmässig. Det kan vara lämpligt att avsluta med en slutbesiktning av anläggningen och betala endast för godkänt, slutförda arbeten.
  7. Jämför solceller – Vet du inte vilket av alla leverantörer av solceller du ska välja? På energimyndigheten.se kan du ta del av tester för olika märken av solceller.
Om experten

Malte Rungård, Byggteknisk rådgivare på Villaägarnas Riksförbund, som är en svensk ideell och partipolitiskt obunden konsument- 

och intresseorganisation för boende i och ägare av småhus, vilket omfattar både villor och fritidshus.

Funderar du på att installera egna solceller?

Många funderar just nu på att installera egna solceller. Hos oss kan du låna till inköp och installation av solceller med låg ränta och bra villkor. Vårt renoveringslån är ett privatlån som inte kräver någon säkerhet. Du kan ansöka om ett billån på mellan 10000 – 350000 kronor. Vi tar ingen uppläggnings- eller aviavgift.

Läs mer och räkna på privatlån

Fler tips!

7 smarta tips inför köksrenoveringen 

3 tips när du ska renovera fritidshuset